fredag 9 oktober 2009

Galleria på Knivsöder

Knivsöder är ett i folkmun använt namn på västra delen av Södermalm, kring Hornstull. Knivsöder är ett känt begrepp idag, men lär inte ha så gamla anor som man kan tro. Den första gången begreppet "Knivsöder" används i svensk press är den 30 oktober 1998, i en krönika i Aftonbladet signerad Fredrik Virtanen. Enligt Martin Stugart hade Hornstull med omnejd dåligt rykte redan på 1700-talet och långt in på 1800-talet. Enligt detta rykte ska det ha funnits stor risk att bli rånad eller hamna i knivslagsmål vid Hornstull, som under denna tid låg öde och obebyggt, Hornsgatan slutade redan vid Ansgariegatan. Hornstull 1950.
Men vad hör egentligen till Knivsöder idag? Hornstull och Långholmsgatan, Heleneborgsgatan, Bergsundsområdet väster om Långholmsgatan, Hornsgatan väster om Ringvägen, eller kanske ända till Rosenlundsgatan, men definitivt inte öster därom, inte heller Reimersholme. Det är ett område som försöker bli lite mera hippt, särskilt kring Streetmarknaden vid Bergsunds strand, det s k "Hippsöder". I närheten ligger också restaurangen Judit & Bertil, mest känd för att det var här som moderaternas dåvarande statssekreterare Ulrica Schenström kysste TV 4-journalisten Anders Pihlblad häromåret och tvingades avgå. Långholmsgatan
Knivsöders kärna, Hornstull är definitivt inte Söders charmigaste plats. En trist tunnelbanestation, en lång gångtunnel under Långholmsgatan, alldeles för stora och trista trafikytor. Men Knivsöder har sina anhängare som det är, Facebookgrupp till och med. Härom året lyckades man stoppa planerna på en galleria genom att hänga ut röda skynken i fönstren. Men det var bara tillfälligt. Enligt Södermalmsnytt , SvD och DN planerar man för fullt ett stadsdelscentrum på Stockholms stadsbyggnadskontor och hos Bonnier fastigheter med en galleria på tre våningar. I oktober kommer alla detaljer kring projektet att presenteras. På stadsbyggnadskontoret tycker man att Hornstull är en bra plats för handel och enligt Bonnier Fastigheter blir det upp till 14 000 kvadratmeter försäljningsyta, jämfört med cirka 4 000 i dag, med mataffär, systembolagsbutik, kaféer och restauranger samt ett antal butiker med mode, konfektion, hem och fritid.
Förslag till torg vid Hornstull.
De som helst vill bevara allt precis som det är idag borde tänka på att en stad ständigt förändras. En del av de småbutiker man gillar kommer knappast att finnas kvar om tio år även om det inte blir någon galleria. Andra kommer att finnas kvar och nya komma till även om en galleria byggs. Några kanske tycker att det räcker med en eller två gallerior vid Götgatan, någon vid Odenplan och i andra stadsdelar. Men tänk på att köpkraften ökar eftersom vi blir fler stockholmare med högre inkomster. Om vi inte vill tillåta att bra kollektivtrafiklägen som Hornstull utnyttjas kommer handel i stället att tillkomma i sämre kollektivtrafiklägen för kunder som kör bil. Det vore en dålig utveckling för Stockholm. När Västermalmsgallerian byggdes i hörnet av Fleminggatan och S:t Eriksgatan blev denna del av Kungsholmen en attraktivare plats med mer människor och mer urbana kvaliteter. Därför tycker jag att en galleria mycket väl kan ingå i en angelägen upprustning av området och göra Hornstull och Långholmsgatan till en attraktivare del av Söder. Men ju mer hippt och attraktivt området blir desto fler höginkomsttagare kommer att flytta dit. Sen stiger lägenhetspriserna så att de hippa som först flyttade dit tvingas flytta lite längre bort, kanske till Gröndal och Aspudden. Den så kallade gentrifieringen fortgår.
Uppdaterad 17 oktober

10 kommentarer:

  1. Jaha, jag har funderat på varifrån den töntiga beteckningen "knivsöder" kommer. Trodde det var något gammalt. Så vet man det. Har aldrig hört talas om att någon blivit knivskuren på Heleneborgsgatan.

    Om man sätter in det där med gallerior och köpcentra i ett scenario med större framtida resursbrist, vad blir resultatet då? Var tillväxtens gränser finns kan vara svårt att peka ut exakt, men de finns väl någonstans? Eller från en annan synvinkel: är det smart att bygga staden just omkring principen att någon måste köpa eller sälja hela tiden?

    SvaraRadera
  2. Ända sedan vi övergav tanken på självhushåll och byteshandel har köpa-sälja varit en huvudíde i vårt samhällen. Var och en gör det man är bäst på, säljer varor eller tjänster, direkt eller via arbetsgivaren, och köper sedan det man är mindre bra på att tillverka. Eftersom staden i grunden är en handelsplats just för att sälja och köpa är det svårt att se vilken annan princip som skulle kunna finnas, eller vad vill du föreslå?

    SvaraRadera
  3. Staden kan ju "i grunden" vara ett ställe för gemensamt skydd mot yttre fiender samt en möjlighet att "försvinna i mängden" för flyktingar från landsbygden. Den kommersiella kan ha kommit när man blev tvungen att slå en mur runt tidigare oskyddade marknadsplatser för att hålla plundrande nomader stången. (Jag tänker på de äldsta städerna i Levanten.)

    Problemet idag kan bland annat vara att om var och en gör sitt bästa i liberal anda så kan resultatet bli katastrof i stället för optimering av resursanvändning. Kan bero av att den liberala andan inte motsvaras av en liberal verklighet, misstänker jag. Staden har stor betydelse för kulturellt utbyte, men det kanske även där finns en kurva för avtagande marginalavkastning: fortsatt tillväxt kanske inte leder till samma utveckling som i tidigare stadier.

    Ett problem kan vara att "medelklassen" försöker få bort tillverkning från städerna. Stockholm var en dynamisk industristad en gång, men är det inte längre. Kanske det är viktigare än det påföljande steget med "köp-sälj"? Man kan ju tänka sig att lokala industrier för lokala behov kan vara vänligare mot resursbanken än fabriker som ligger långt borta. En fundering bara.

    SvaraRadera
  4. Sedan början på 1970-talet har Stockholmsregionen ökat sin befolkning varje år och ökningstakten har accelererat. Från 5 000 per år under 70-talet till över 30 000 fler varje år. Så teorin om minskande marginalnytta verkar svår att vidimera. I Sverige växer storstäderna mest medan småorten och landsbygden avfolkas. Internationellt ser vi samma tred, där till exempel städer som Mumbai med nära 20 miljoner invånare växer snabbare än Stockholm. Stockholm är internationellt sett att betrakta som en liten och gles storstad.

    SvaraRadera
  5. Mumbai, är det inte där man har världens största slum? Megastäderna är ett kapitel för sig, och i det kapitlet är det nog lugnast att inte vara inblandad.

    Stockholm är en sak, regionen en annan och större, och vill man undvika diverse samhälleliga infarkter (som vi kan säga orsakas av marginaleffekter när det blir för mycket av något på ett ställe samtidigt) är det nog idé att verkligen ta itu med "flerkärnigheten". Man får sätta upp en skylt vid Stockholms kommungräns: "Fullsatt. Försök med Täby i stället."

    SvaraRadera
  6. Not in my back yard är inte min melodi. Staden Stockholm slutar inte vid kommungränsen vid Danvikstull eller Norra stationsgatan även om kommungränsen finns där. Staden är numera regionen.

    SvaraRadera
  7. I så fall kanske det är läge att vrida om näsan på nimby-typerna i grannkommuner som Danderyd och Lidingö också? Kunde man bygga stora hus i centrala Huddinge genom att riva en massa småhus borde man kunna göra samma sak i Djursholm, eller hur?

    SvaraRadera
  8. Björn, man kan bygga ny stad i Stockholms förorter liksom i Solna, Sundbyberg, Nacka och andra grannkommuner som bejakar tillväxten. Men jag förstår inte hur du menar att man ska köra över kommuner som inte vill vara med? Ska riksdagen tvinga Danderyd och Lidingö att riva småhus och bygga nya flerfamiljshus? Inte mig emot, men det är knappast troligt att det kommer att ske, eller hur?

    SvaraRadera
  9. Finns ingen anledning att några hårdsegererade områden skall få smita undan. Typiskt fall av "fripassagerare". De får väl göra som alla andra pösmunkar: hota att flytta utomlands! Sedan kan man ju komma tillbaka efter ett tag och säga "va, är du kvar här fortfarande, du skulle ju flytta!".

    SvaraRadera
  10. Hej Göran,

    Jag hade tänkt maila dig, men hittar inte din mailadress här. Vill du så maila mig gärna på annika.engdahl@hotmail.com, så förklarar jag mitt ärende över mail istället.

    Hälsningar Annika

    SvaraRadera