söndag 8 november 2009

Söders höjder, men vad är rätt höjd?

Söders höjder, Södra bergens balalajkor, ja Södermalm är ju känt för att vara en bergig stadsdel. Men vilket berg är egentligen högst? Google Earth ger en möjlighet att kontrollera detta. Det visar sig då att det inte är Kvarnberget mitt på Söder som är högst, som jag hade hoppats, utan det är Katarinaberget vid Mosebacke. Höjden är enligt Google 53 m över havet.
Mosebacke terass
Mosebacke har fått sitt namn efter den kvarn som låg på berget på 1600-talet och som ägdes av Anders Jönsson Moses. Strax intill låg en annan kvarn, som ägdes av Johan Hansson Hök, som har fått ge namn åt Hökens gata, en av de backiga gator som förenar torget med Götgatan.
Sofia kyrka på Vita berget
På delade förstaplats kommer Vita berget vid Sofia kyrka som är 53 m enligt Google Earth. Sedan 1967 kallas parken Vitabergsparken, innan dess var namnet Vita berget. På den högsta punkten står Sofia kyrka, invigd 1906. Men Vita bergets höjd är enligt Wikipedia bara 46 möh.
Först på tredje plats kommer Kvarnberget med 47 m (enligt Google), som delar tredjeplatsen med Mariaberget på samma höjd. Andra höga berg på Söder är Stigberget med 46 m och Helgalunden vid Allhelgonakyrkan som är 45 meter, sam Högalidsparken och Skinnarviksberget som båda är 42 m.
Utsikt från Skinnarviksberget
Enligt Wikipedia är dock Skinnarviksberget med 53 meter över havet den allra högsta punkten på Söder och i innerstaden. Så vad är rätt? Skinnarviksberget har fått sitt namn från skinnare eller garvare som bedrev sitt hantverk där på 1600-talet. En bouppteckning från 1658 talar om att Jöran Marckusson-Skinnare var skinnare och godsägare vid Skinnarewicksgatun, nuvarande Ludvigsbergsgatan. Riddarfjärdens strand nedanför Münchenbryggeriet hette Skinnarviken sedan 1600-talet.
Faktum är att det finns höjder även i de andra stadsdelarna. Stadshagen ligger till exempel också på 53 m (enligt Google Earth) precis som Söders högsta punkt. Men Norrmalm och Östermalm är mera låglänta, trots Vanadislunden, Brunkebergsåsen med mera.
Hammarby sjö på en karta från 1674
Vi som bor på Södermalm känner oss ofta att vi bor på en ö, och det var en ö, Åsön, fram till vikingatiden. Med landhöjningen växte Åsön ihop med fastlandet söder om Söder och fram till dess att Hammarbyleden byggdes i slutet av 1920-talet var ön hopväxt med Sickaön i öster. Då byggdes Hammarbyslussen och Hammarby sjö sänktes med 4,7 meter. Hammarbyslussen invigdes 1930. Innan Hammarbyleden byggdes hade Hammarby Sjö sitt utlopp i en liten bäck vid Danvikstull. Kanalens sidor är delvis mycket branta, den östra sidan mot Danviksklippan är 32 meter hög, den västra mot Fåfängan är 15 meter hög.
Södra Bergens Balalajkor är förresten en musikgrupp som bildades i Stockholm 1969 av 30 balalajkor och en gitarr och fortfarande finns kvar.

3 kommentarer:

  1. Jag råkar ha Stockholms Baskarta över centala Söder till låns av staden.
    Det är 48 höjdkurvor från kajen vid Söder Mälarstrand till toppen av berget. Sedan saknas höjdangivelser för Söder Mälarstrand i den version jag fått.
    Men under 48 meter är Skinnarviksberget i alla fall inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du har säkert rätt. Om Söder Mälarstrand ligger 5 m ö h så kan siffran 53 m för Skinnarviksberget stämma. Jag har i andra sammanhang konstaterat att Googles höjdangivelser är rätt skakiga.

      Radera
    2. Nu vet jag höjdvärdena också, det stämmer med 53m för Skinnarviksberget.
      Mariaberget är 44m, så Google är nära där, höjdpunkten ligger alldeles norr om Bastugatan i linje med övergångsställena vid Söder Mälarstrand/Torkel Knutssonsgatan.
      I sammanhanget ligger Mälaren på +0,86 över nollplanet och Saltsjön på
      +0,17 i höjdsystemet RH2000 som nu gäller. (Källa: SMHI; http://www.smhi.se/kunskapsbanken/hydrologi/fakta-om-malaren-1.50899)

      Radera