Attentatet borde inte komma som någon chock, skrev Henrik Brors i DN i lördags, i en så kallad ”Analys”. Det var inte mycket till analys bara timmar efter attentatet. Henrik Brors drog omedelbart slutsatsen att attentatet var ett resultat av Norges insatser i Afganistan och i Libyen, och dess medlemskap i Nato. Misstänkta al-Qaida-terrorister greps i i Norge för något år sedan. Så naturligtvis var det islamister som låg bakom bakom attentatet, precis vad man kunde vänta sig. Bara att det var fel. Det var en tvättäkta norrman.
Henrik Brors, DN
Henrik Brors, DN
Samma misstag gjorde Björn Lindahl i SvD i lördags. Gaddafi har ju hotat att föra kriget vidare till Europa. Det är ett kännemärke för al-Qaida att slå till mot flera mål samtidigt. De fyra kapade planen i USA, de fyra tågen i Madrid, bomberna mot tunnelbana och bussar i London. Det finns enligt Lindahl flera tänkbara motiv till attacken. Extrema islamister, extrema islamister och extrema islamister. Bara att det var fel. Helt fel. Det var en tvättäkta norrman. En högerextremistisk invandrarfientlig islamofobisk norrman.
Björn Lindahl, SvD
Björn Lindahl, SvD
Hur kan det komma sig att expertkommentatorer hos våra två ledande morgontidningar båda går direkt i fällan att omedelbart peka på islamister som ansvariga. Kan det vara för att det vanligen är extrema islamister bakom terroristattentat i Europa? I så fall är det helt fel igen. Enligt måndagens DN genomfördes sammanlagt 249 terroristattentat i Europa under 2010. Islamistiska grupper genomförde sammanlagt tre attentat, bland annat bombexplosionen på Drottninggatan i Stockholm i december. Det är alltså drygt en procent av alla attentat. Olika separatistgrupper låg bakom 160 av dessa attentat, dvs omkring två tredjedelar. Det är alltså islamofobi som ligger bakom expertkommentatorernas ryggmärgsreflexer och förhastade slutsatser.
När chocken börjar lägga sig börjar man fundera över hur den norska polisen egentligen har skött sig. Polisen fick larmet om skjutningarna på Utøya 17.27 på fredagen, men skjutningarna började omkring en halv timme tidigare. Enligt uppgift har åtskilliga ungdomar ringt på sina mobiltelefoner under denna tid. Varför tog det en halv timme för polisen att nås av larmet?
Därefter tog det en timme innan polisen lyckades ta sig till ön med bil och båt och gripa gärningsmannen. Varför fanns ingen helikopter i beredskap? Den norska polisen har bara en helikopter. ”Den var full med annan utrustning och används inte för sådana här uppdrag. Jag anser att vi inte kunde arbeta snabbare”, säger Johan Fredriksen vid Oslopolisen till DN. Försvarets helikoptrar som polisen kunde använt fanns på Rygge flygplats, 67 km söder om Oslo. På grund av semester tog det tid att förbereda helikoptrarna.
Bristvara?
Bristvara?
Men redan klockan 15.26 hade bomben exploderat i centrala Oslo. Helikoptrar från polis eller militär borde ha varit i luften några minuter senare. Man visste ju inte om bombattentatet skulle följas av flera attacker. Med en helikopter i luften över centrala Oslo borde flygtiden till Utøya ha varit max nio minuter. I så fall hade polis kunnat vara på Utøya och gripit mannen redan omkring 17.37. Om larmet hade gått snabbare kanske ännu tidigare. Frågan är om inte den norska larmcentralens och polisens bristande beredskap kostat många, många norska ungdomar livet.
Enligt DN och SvD har Jens Stoltenberg utlovat att en kommission ska utreda terrorangreppet. Det förefaller vara starkt motiverat.
Enligt DN och SvD har Jens Stoltenberg utlovat att en kommission ska utreda terrorangreppet. Det förefaller vara starkt motiverat.
Mycket nykter och bra analys Göran. Tack!
SvaraRadera