måndag 23 mars 2020

Använd katastrofsjukhuset som redan finns!

Igår meddelade Region Stockholm att man redan påbörjat arbetet med att bygga ett fältsjukhus i Stockholmsmässans lokaler i Älvsjö. Det tillfälliga sjukhuset att rymma 30 intensivvårdsplatser.

Det är ju bra att man rustar sig för framtida behov, men frågan är varför man inte använder de resurser som redan finns. I ett 4 700 m² stort bergrum under Södersjukhuset färdigställdes 1994 ett akut- och katastrofmedicinskt centrum (Disaster Emergency Center, DEMC) som på kort tid kan göras i ordning att kunna ta emot 160 patienter.

Pulsådern i anläggningen är en 170 meter lång huvudkorridor.  

Katastrofsjukhuset är vid krisläge självförsörjande på el, vatten, radio- och telekommunikationer. Från huvudkorridoren mynnar tolv skepp ut, som långsmala bergrum, åt båda håll. I dem ryms bland annat akutmottagning, operationsavdelning med fyra operationsbord, intensivvårdsavdelning, uppvakning och vårdavdelning samt en saneringsanläggning.

En översiktskarta över katastrofsjukhuset med huvudingång till vänster och ambulansinfart i den övre delen.

Bergrummet ligger i nära anslutning till Årstaviken och kan nås via båt, tåg, bil och helikopter. Det underjordiska sjukhuset förbereddes redan under andra världskriget när Södersjukhuset byggdes.

Sängarna står uppradade klara för att kunna ta emot patienter.

Anläggningen totalrenoverades 1994 med den standard som krävs för att klara akutsjukvården. Enligt den katastrofplan som finns på sjukhuset kan katastrofcentret bemannas inom 20 minuter från ett larm. Sverige har enligt samstämmiga uppgifter aldrig varit i en liknande katastrofsituation sedan andra världskriget. Frågan är varför sjukhuset som redan finns inte används.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar