Lars Epstein skriver på sin DN-blogg om att det vid Skansbron, nära rondellen ner till Hammarby sjöstad, står ett gammalt kontorshus med en plåtfasad. En gång lär det ha stått ”BRÖDERNA EDSTRAND” på fasaden, men stålgrossisten har sedan länge flyttat. Nu ska huset rivas och lämna plats för bostäder, kontor och en bussdepå. Därmed kan man också bygga bostäder vid slutet av Bondegatan på Södermalm, där nuvarande bussdepå finns. Att huset försvinner är ingen större förlust.
Men i SvD skriver arkitekten Johan Johansson om denna byggnad. Den byggdes 1960 i fyra våningar med fasader av mönsterstansade kassetter i rostfritt stål och en indragen takvåning, placerade på en sockel i gult tegel. Det är Kaleb Sjödén som anges som arkitekt, men ett envist rykte gör dock gällande att upphovsmannen till fasaderna i själva verket var den mer kände arkitekten Sigurd Lewerentz, han som ritat den berömda kyrkan i Björkhagen ni vet, liksom begravningskapell vid Skogskyrkogården. Sigurd Lewerentz var en så känd arkitekt att byggnaden i så fall borde betraktas som värdefull och ges högsta möjliga skyddsklassning och bevaras för eftervärden med alla de komplikationer detta kan tänkas ha. Jag ska inte gå in på hur Johansson resonerar här, men det kanske är sant. Ryktet går hursomhelst varken att bekräfta eller dementera. Men det är ju lite märkligt att en byggnad som ingen bryr sig särskilt mycket om, eller skulle sakna om den revs, plötsligt skulle bli mer värdefull bara för att Lewerentz ritat någon del av den.
Risken finns ju då att Stockholms fulaste hus på Folkungagatan som jag tidigare har skrivit om plötsligt skulle betraktas som värdefullt, bara för att Bengt Lindroos har ritat det, även om han själv erkänner att det är det djävligaste han gjort.
Kv Fredriksdal i framtiden invid Skansbron och Skanstullsbron.
Det är kanske bra att vi inte alltid vet allting säkert. Hursomhelst kommer få stockholmare att sakna denna ganska trista byggnad när den går i graven. Ganska många gamla eller nya stockholmare kommer tvärtom att kunna glädjas åt de nya bostäder som kommer att byggas här och på Södermalmssidan, tack vare att byggnaden rivs, må så vara att Lewerentz kan ha haft ett finger med när fasaden ritades. Dessutom kommer Hammarby Sjöstad lite närmare Södermalm på det sättet. Och vi får lite mer av den täta stad som så många vill ha.
Vill bara kommentera din kommentar på SvD...
SvaraRadera"Herregud, vad är det för konstigt med bröstpump. Vi har fyra barn, och har använt pump när det har behövts. Den enklaste saken i världen. Skulle ha önskat bara att jag som pappa hade tagit ut fler månader än jag gjorde, men tyvärr fanns inte Ohlys förslag genomfört då."
Du känner kanske inte till att mannen redan idag kan ta ut lika många (eller fler) dagar än sin kvinna/fru/sambo?
Det är rent ut sagt patetiskt att pappor utan ryggrad tycker att det behövs tvingande lagstiftning så att de ska slippa ta en seriös diskussion med sin fru om sin delaktighet som pappa i barnets uppväxt.
Vill du ta ut 50% av ledigheten - gör det. Möjligheten finns redan idag. Men försök inte påtvinga det på andra om det inte passar dem.
När jag var pappaledig fick föräldrarna dela på bara nio månader. Att destinera lika många månader för båda föräldrarna är inte att tvinga någon att ta ut sin del, det gör man i så fall frivilligt eller avstår. Men det är ju skattebetalarna som står för fiolerna. Vi måste rimligtvis få uttrycka vår åsikt om regelsystemet.
SvaraRaderaNog är (var?) det gamla huset fult, synd bara att det nya område som ska ersätta det ser etter värre ut.
SvaraRaderaFärgen plåtarna var målade med var SVART, men de bleknade ganska fort. Jag var anställd på avd. Rostfritt som var inblandad i leverans av plåten. I efterhand undrar man om materialet bidrog till husets varma klimat på somrarna. Tekniken att "mönstervalsa" plåten kom mest till användning i diskbänkstillverkning (jag har en). Om huset var fult kan man kanske diskutera. Jämför med resten av Södra Hammarbyhamnen. Hur snygga var uma, General Motors m fl?
RaderaHej!
SvaraRaderaJag har fotodokumenterat rivningen av Bröderna Edstrands strållager,jag är väldigt fascinerad av huset och området. Har just börjat sortera bland många bilder mellan september tills nu.
Jenny
Jag var anställd hos Br Edstrand när hammarbykontoret byggdes. Det fanns aldrig någon text på fasaden, däremot en snurrande skylt (BE) på taket. Monteringen gjordes med hjälp av helikopter (visades på TV-nyheterna). Fasaden var klädd med syrafast mönstervalsad plåt och alls inte ful till en början, innan den svarta grundfärgen började blekas.
RaderaHej Jenny
SvaraRaderaKommer du att publicera bilderna någonstans?