söndag 5 december 2010

Vykort från en klimatförändrad framtid

Klimatförändringarna kommer att påverka Londons framtid. Om detta handlar en utställning som pågår på Museum of London från oktober i år till mars nästa år, väl tajmat med klimatförhandlingarna i Cancún i Mexiko. Klimatförändringarna kommer att påverka alla aspekter från byggnader och offentliga platser till Londonbornas dagliga liv. Hur detta kan komma att te sig försöker Robert Graves och Didier Madoc-Jones visa i 14 digitalt manipulerade bilder på utställningen Postcards From The Future.
När Arktis värms upp saktar Golfströmmen in och temperaturen i UK sjunker. Vintern blir olidligt hård. Themsen fryser till varje vinter. Den frusna Themsen är både romantisk och skrämmande. På 1600-talet målade konstnärer vackra vinterbilder, men den här gången växer isen till mer och mer på lång sikt.
"Londons öppna platser liknar tropiska plantager. Konstnaden för matproduktion ökar och den odlingsbara jorden är en knapp resurs. Mer och mer av Londons parker används för industriell odling. Hyde Park med landmärket Hyde Park Hilton hotell används för produktion av palmolja för energiproduktion.
Notting Hill karnevalen finns kvar men det är numera en dödsfälla att vara ute i solen utan att vara insmord med blått solskydd på grund av det uttunnade ozonlagret.
Antalet klimatflyktingar får en enorm omfattning. Londons centrala delar inklusive Buckingham Palace är numera omgivna av vidsträckt slumbebyggelse. Alla är på flykt och Londons översvämmade centrala delar är numera övergivna.
London har anpassat sig till de höjda vattennivåerna och behovet av självförsörjning med mat. Här planteras ris på Parliament Square fram till murarna runt Westminister Palace.
Nelson tittar från sin kolonn ner på slumbebyggelsen som numera fyller Trafalgar Square.
Det översvämmade Picadilly Circus används numera för energiproduktion med vindkraft och solfångare.
London har blivit obeboeligt. Vid 7-meters floden svämmar vattnet över Thames Barrier och London liknar Venedig."
“Vi vill skapa en plats där folk kan fundera på hur klimatförändringarna kan komma att påverka deras egen framtid. Vi vill skapa vackra och fängslande bilder som talar för sig själv. Vi har valt vykortsbilder från London som alla känner till. Genom att fokusera vår kreativa energi på dessa välkända panoramabilder har bilderna fått ett eget liv. Vi blev själva förvånade över hur storyn utvecklades när scenen skapats. Varje bild har blivit en minisåpa med färg, drama, triumf och motgång när London förvandlas för att möta förändringen,” säger bildskaparna.
Tja vad ska vi tro? Blir det varmare eller kallare? Den frågan tycks ju vara helt dagsaktuell när snöstorm och kyla slagit sitt grepp om både London och Stockholm. Här tycks upphovsmännen inte riktigt kunna bestämma sig. Annalkande istid eller tropisk värme? Och hur sannolikt är det egentligen med kärnkraftverk i Kew Gardens, vindkraftverk på Picadilly Circus, risodling på Parliament Square eller slumbebyggelse på Trafalgar Square?
Trots de alarmistiska bilderna i London verkar det inte som om klimatförhandlingarna i Cancún leder någon vart. Det är inte bara Japan som vägrar förlänga Kyotoavtalet. Även EU:s president, Herman van Rompuy, säger att Cancún-samtalen är meningslösa.

2 kommentarer:

  1. Tro du på allvar att OM det skulle bli verklighet med en accelerande havsnivå så skulle alla titta på och inte göra något? Titta på Holland. Självklart kommer man att bygga vallar och man har gott om tid på sig. Det finns dock inget i forskningen som stödjer några sådana extrema scenarior. Titta bl.a på denna sammanställning av den senaste peer-reviewade klimatforskningen.

    http://www.c3headlines.com/peer-reviewed-studies/

    SvaraRadera
  2. Det är väl oklart om upphovsmännen Robert Graves och Didier Madoc-Jones verkligen tror på sina bilder. Att jag själv är skeptisk torde väl framgå.

    SvaraRadera