söndag 10 juni 2012

Inmalningstvånget på Söder

Det s.k. inmalningstvånget för vete och råg infördes 1930 som en protektionistisk åtgärd för att stoppa importen av billigt vetemjöl till Sverige från USA. Inmalningstvånget innebar att en viss andel av kvarnarnas säd måste komma från Sverige. Dessutom var användningen av utländsk brödsäd begränsad genom en importreglering, som innebar att makaroner, bröd mm inte fick importeras utan tillstånd av statens jordbruksnämnd och då mot en särskild införselavgift.
Inmalningstvånget till höger på bilden.
Vid ungefär samma tidsperiod började bostadsområdet Eriksdal på Söder i Stockholm byggas. Efter omfattande diskussioner varvid man avfärdat förslaget att gatunamnen i området skulle utgå från märkesmän inom den svenska arbetarrörelsen stannade man i stället för att använda namn som Vetegatan, Råggatan och Havregatan. Eriksdalsområdet kom därför i folkmun att kallas for just "Inmalningstvånget".
Gräsgatan 4-10, 1929-1931, ritat av Sven Markelius.
Det är ett funktionalistiskt präglat område med smala och låga lamellhus, ställda på rad, med mycket sol och luft. Huset på Gräsgatan ritades av en av funktionalismens förgrundsgestalter Sven Markelius, en av författarna till skriften Acceptera och sedermera stadsbyggnadsdirektör i Stockholm och ansvarig för Generalplan 1952.
Tilläggsisolerade funkishus.
Tyvärr har flera av husen förvanskats grovt genom den utvändiga tilläggsisolering som gjordes på 1970-talet då fasaderna täcktes av korrugerad plåt utan att fönstren flyttades ut till fasadliv.
Funkishus med icke tidstypiska balkonger.
Ytterligare förvanskningar har skett i sen tid genom de förfärliga balkonger med betongstöd som byggts, utan att krav ställts av ansvariga myndigheter på att åtgärderna ska anpassas till husens arkitektur. Stockholms stadsbyggnadskontor och ansvariga politiker bär ansvaret för att detta har tillåtits ske.
Körsbärsträd som har ersatt oxlar.
Nyligen har Stockholms stad dessutom av någon anledning sågat ned en rad av mycket vackra oxlar och ersatt dem med någon sorts körsbär, en helt onödig åtgärd. Fortfarande finns det kvar ett på våra breddgrader ovanligt och mycket vackert tulpanträd på en av gårdarna.
Tulpanträd
Inmalningstvånget blev känt i hela Sverige i samband med det ryska bombanfallet mot Stockholm den 23 februari 1944 då ryska bombplan fällde bomber över Eriksdalslunden så att de flesta glasrutorna i Inmalningstvånget sprängdes av tryckvågen. Bara två personer skadades av bombanfallet. I pressen spekulerades om felnavigering, men långt senare avslöjades att bombanfallet i själva verket var en påtryckning mot Sverige att släppa en rysk spion, Sidorenko. Detta skedde också tre dagar efter anfallet.
Kulturmärkt skylt vid Ringvägen
Vid Inmalningstvånget låg mellan 1954 och 2000 också en bensinstation tillhörig BP. Den vackra mosaikskylten vid Ringvägen 94 är nu det enda som nu finns kvar av bensinstationen.

1 kommentar:

  1. I lived in Vetegatan 7 for a year, thanks for this information - I knew wbout the Soviet bombing and when the houses were built but there were some new facts and nice aereal view from the 30s. Thanks!

    SvaraRadera