lördag 16 maj 2020

Dyster coronastatistik

För en månad sedan, i mitten på april kommenterade jag statistiken för Sverige med avseende på coronapandemin. Det var inte så uppmuntrande statistik för Sveriges del.
Enligt Worldometers Coronavirusstatistik finns det idag 4,6 miljoner konstaterade fall i världen, fördelat på 215 länder (varav en del är mycket små).  Antalet avlidna är 309 000 vilket motsvarar ca 40 dödsfall per miljon invånare. Antalet testade är 11 miljoner vilket motsvarar ett snitt på knappt 34 testade per miljon invånare.
Anders Tegnell, FHM.
Hur står sig då Sverige i denna statistik? I Sverige finns det drygt 29 000 konstaterade coronasjuka. Det ger oss plats nummer 24 bland de drygt 200 länderna, vilket inte är så bra med tanke på att Sverige är ett ganska litet land befolkningsmässigt. För en månad sedan låg vi på plats 20 i världen men då var det bara 94 länder som hade levererat statistik. Så relativt sett har vår position försämrats.
I Sverige är antalet dödsfall i coronavirus 3 646, vilket ger oss en föga hedrande 15:e plats före länder som exempelvis Indien, Ryssland, Japan och Sydkorea. I förhållande till folkmängden ser det ännu dystrare ut med 361 döda per miljon invånare. Det ger oss plats nummer 8 i världen, men om vi räknar bort lilleputtstater som Andorra och San Marino är det i realiteten plats nummer 6 i världen. Vi är i detta avseende sämre än mer än 200 länder i världen. Tyskland som har haft 175 000 sjukdomsfall har bara haft 96 döda per miljon invånare, bara en fjärdedel jämfört med Sverige. För en månad sedan låg vi också på plats 8, men bland hälften så många länder.
Presskonferens FHM.
Antalet testade i Sverige är 177 500, vilket motsvarar 17 589 testade per miljon invånare eller 1,7 procent av befolkningen. Det betyder att vi inte vet någonting om de övriga 98,3 procent av befolkningen, om de är immuna eller kanske smittade. Det ger oss en plats nummer 64 i världen. För en månad sedan låg vi på plats 36 i världen med avseende på andel testade per miljon invånare. Island har testat drygt 18 procent av befolkningen, Danmark drygt 6 procent, Norge 4 procent och Finland 2,5 procent. USA, Tyskland och Storbritannien har alla testat mellan 3 och 4 procent av befolkningen. Jag tycker mig ha hört något om att vi skulle börja testa fler också här i Sverige, men det verkar mest ha varit snack.
Finns det kanske någonting vi kunde ha gjort bättre här i Sverige?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar