onsdag 5 april 2017

Kommer samarbete över blockgränserna?

Efter moderaternas stora tillbakagång i väljaropinionen ser det politiska läget ut att bli mer komplicerat än på länge, kanske någonsin. Anna Kinberg Batra har öppnat för samarbete med Sd vilket avvisats av både L och C. De som har vunnit på moderatledarens utspel är framförallt C. Sd har nu varit näst största parti i ett flertal opinionsundersökningar och något större än moderaterna.
Inom M verkar splittringen vara större än tidigare. Samtidigt ligger Kd sedan mycket länge ordentligt under 4-procentspärren. Det har de visserligen gjort även inför tidigare val, men nu krävs det stödröster från ett redan sargat moderat parti för att rädda partiet kvar.
Det är ett och ett halvt år kvar till nästa val och mycket kan hända på upploppet. Men som det ser ut nu kommer det att bli ytterst svårt att bilda en stark regering efter valet. Så här ser det ut i riksdagen nu.
Antal mandat i riksdagen sedan valet 2014.
Det krävs alltså 175 mandat för att få majoritet. Stefan Löfvens minoritetsregering har stöd av 159 mandat och alliansen av 141. Så här ser välaropinionen ut i mars 2017.
Antal mandat i riksdagen om nästa val skulle följa Sifos sammanvägning av fyra opinionsundersökningar i mars 2017.
Moderaterna och socialdemokraternas stöd har minskat medan Sverigedemokraternas och centerns har ökat. De rödgröna och vänsterpartiet skulle få 146 mandat och alliansen 135 mandat om det vore val idag. Båda sidorna har alltså minskat i stöd. Vi kanske kan fortsätta med en än svagare minoritetsregering under kommande mandatperiod, men hur troligt är det? Vill vi diskutera nyval allt oftare?
Ska man få till en majoritetsregering med nuvarande opinionsläge blir det besvärligt. Det är ju inte troligt att vare sig S eller Mp kommer att samarbeta med Sd, som de kategoriskt har avvisat. Det räcker inte heller att M får stöd av Sd om Kd inte kommer in i riksdagen. Det krävs också stöd av C som redan har avvisat sådant samarbete. Inte heller L räcker som också avvisat samarbete med Sd.
En majoritetsregering förutsätter alltså samarbete över blockgränserna (om man nu fortfarande kan tala om block). Men alliansen kan inte samarbeta med enbart Mp, det räcker inte. Det räcker inte heller att Socialdemokraterna samarbetar med enbart M. En mittenregering med S, Mp, C och L skulle däremot få stabila 189 mandat.
I höstas öppnade Jan Björklund för samarbete med de rödgröna. ” Jag tycker att vi ska tänka tanken att vi har en bredare koalitionsregering över blockgränserna mellan alliansen och S”, sa Björklund till SvT Nyheter i höstas, samtidigt som han avvisade samarbete med Sd. I januari avvisade dock Annie Lööf ett sådant samarbete. Hon utesluter att hon kommer att sätta sig i en regering ledd av Stefan Löfven, sade hon då. Men Stefan Löfven sätter sig nog inte i en regering som leds av Anna Kinberg Batra. Skulle Lööf hålla fast vid detta utesluter det en mittenregering. Enbart liberalerna räcker inte. Då återstår bara några alternativ.
Tänkbara regeringsalternativ som majoritetsregering.
Det skulle förstås räcka med S, Mp, och M, alternativt S, L och M, vilket skulle ge 185-190 mandat, eller kanske alla fyra. 
Anna Kinberg Batra har förlorat var tredje röst sedan hon öppnade för samarbete med Sd. Men hon har varit otydlig med avseende på samarbete vänsterut. F d ministern Mikael Odenberg vill att M stänger dörren till Sverigedemokraterna och regerar med S i stället, och statsminister Stefan Löfven utesluter inte en regering med tillsammans med Moderaterna. ”Sverige kan hamna i lägen där vi behöver göra det oväntade”, sade han till DN i februari. Enligt dagens DN samarbetar S och M i många kommuner och det finns också många andra konstellationer av blocköverskridande samarbete i kommunerna. 
Så i nuvarande läge finns bara alternativen ovan eller fortsatt minoritetsregering. Kanske borde partierna fundera lite mer på hur en regering kan se ut efter valet och inte bara hur de skulle vilja att den ska se ut. Önskedrömmar blir sällan verklighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar