lördag 9 februari 2019

Regeringen och Greenpeace – en stor teater

Alla kan vara med. Det gäller bara olika roller. Ibland spelar du makthavarna, ibland folket.
Ibland gör man intrång i kärnkraftverk. Ibland ska man kontrollera kärnkraftverken från intrång. Vem som helst kan spela med. Det är bara olika roller.
Annika Jacobson
Ungefär så tycks Annika Jacobson uppfatta makten. Hennes tidigare roll var som ledare för de aktivister från Greenpeace som under 2012 och 2014 gjorde intrång på Forsmark, Ringhals och Oskarshamns kärnkraftverk. 40 aktivister från Greenpeace dömdes i Svea hovrätt och Kalmar tingsrätt för olaga intrång efter de tre händelserna, rapporterar DN.
Det hindrar inte Annika Jacobson att nu spela en ny roll, som stabschef på Miljö- och energidepartementet under Isabella Lövin, vilket innebär att hon bland annat har ansvar för Strålsäkerhetsmyndigheten. I detta ingår sannolikt att se till att det inte sker intrång på svenska kärnkraftverk. Men hur trovärdig kan hon vara i den nya rollen? Och hur har säkerhetsprövningen gått till i detta fall? Isabella Lövin ser i alla fall inga problem med hennes nya roll. ”I hennes gamla roll som chef för Greenpeace ingick att föra den organisationens talan”, säger Lövin. Det ingick alltså också att leda intrång i svenska kärnkraftverk. ”I hennes nya roll bistår hon mig i att föra regeringens politik”, fortsätter Lövin. I detta ingår alltså att sätta stopp för Greenpeace när de gör intrång i svenska kärnkraftverk.
Hur har säkerhetsprövningen av Jacobson gått till? Och hur står det till med omdömet? Eller är allt bara en stor teaterpjäs? Och vad blir nästa steg?

Uppdatering 11 februari
Även Hela Gotland har uppmärksammat Annika Jacobsons nya roll och skriver:
"Att en person som tidigare organiserat intrång nu ska ansvara för att säkra verksamheten är häpnadsväckande. Det är som att ge Hells Angels ansvaret för svensk kriminalvård. Oaktat om miljörörelsen tycker att extrema metoder är legitima i den politiska kampen så borde inte det accepteras av Sveriges regering. Brottslig politisk verksamhet bör inte belönas, varken med uppmärksamhet eller departementstjänster.
I följden av de hot och hat som jordbruket nu får utstå för sin blotta existens så är det konstigt att Miljöpartiet inte ser problemen de metodiska lagbrotten för med sig och drar en skarp gräns mellan legitim och illegitim aktivism.
Regeringen skickar signalen att det är en legitim form av politisk aktivism att bryta mot lagar. Regeringens borde ta utnämningarna på större allvar. Jacobsons fortsatta försvar av kärnkraftsintrången visar på en tillåtande syn för den här typen av illegal aktivism som spiller över på regeringen. Den typen av likgiltighet inför lagar och egendom pryder inte sin plats i kanslihus eller demokratiskt valda organ."

Uppdatering 13 februari
Blekinge läns tidning: "En enkel fråga till vice statsminister Isabella Lövin och Miljöpartiet: om inte ens de som är i toppen av det demokratiska systemet anser att lagarna behöver följas, varför ska då vanligt folk göra det? Folk tar intryck av hur samhällsledarna agerar i ord och handling. Samhällen har en tendens att, likt fiskar, ruttna från huvudet neråt."
Enköpings-Posten: "Regeringen skickar signalen att det är en legitim form av politisk aktivism att bryta mot lagar. Regeringens borde ta utnämningarna på större allvar. Jacobsons fortsatta försvar av kärnkraftsintrången visar på en tillåtande syn för den här typen av illegal aktivism som spiller över på regeringen. Den typen av likgiltighet inför lagar och egendom pryder inte sin plats i kanslihus eller demokratiskt valda organ."
NorrbottensKuriren: "Ironiskt nog ska samma person som nyss organiserade olagliga intrång nu planera lagstiftning och delta i styrningen av Strålsäkerhetsmyndigheten som har ansvar för säkerhetsfrågor vid kärnkraftverken. Hur ska hon kunna göra detta med någon form av kredibilitet?"
Barometern: "Den som vägrar att lyda lagen har argumentationsbördan för att demonstrativ olydnad är det enda sättet att göra sig hörd och att lagar är oetiska. Varför just ”vi” och inte andra har rätt att bryta mot lagar som beretts, remitterats och granskats av Lagrådet och beslutats av riksdagen och som kan prövas av domstolar genom lagprövning."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar