torsdag 4 april 2019

”Varje dag växer Stockholms län med två fullsatta SL-bussar”

Det är en vanlig liknelse för att beskriva Stockholms befolkningstillväxt. Man kan se framför sig bussarna från landsorten som stannar vid Cityterminalen och passagerna väller ut med sina packlårar och  resväskor för att söka sig vidare till bostadsförmedlingens kontor. Det ligger visst vid Globen numera, så det är bara att ta tunnelbanan dit.
En av två SL-bussar med inflyttare till Stockholm, eller...
Men liknelsen är fel på flera sätt. Visserligen växer Stockholmsregionen sedan ett antal år med omkring 35 000 invånare per år, vilket i runda tal blir ca 100 invånare per dag. Eftersom en vanlig ledbuss har ca 50-60 sittplatser ryms detta alltså i två SL-bussar. Men hälften av befolkningsökningen beror på invandring, och de festa invandrare kommer nog inte med SL-buss. Omkring 40 % beror på att antalet nyfödda barn till föräldrar som redan bor här är fler än de som dör varje år.
I snitt 10 % kan man skylla på inflyttning från resten av Sverige och det tiotal personer per dag som det handlar om skulle nog rymmas i en enda folkabuss.
En VW-buss på väg till Stockholm med inflyttare...
Men just 2018 skulle inte ens detta behövas, för då handlade det faktiskt om en nettoutflyttning till resten av landet på hela 197 personer. En vespa eller tandemcykel skulle räcka för att de skulle få plats på väg till Båstad eller vart de nu ska.
Två utflyttare har just startat sin resa till sydligare trakter.
Åren 2002-2004 handlade det faktiskt om sammanlagt 12 000 personer som flyttade ut. Då skulle folkabussen behövas plockas fram ur garaget igen.
Så här ser befolkningsförändringarna ut för Stockholms län de senaste tjugo åren.
Födelseöverskott och invandring dominerar helt Stockholmsregionens befolkningsökning.

3 kommentarer:

  1. Är det storstadsfriktioner som nu börjar göra sig påminda? Börjar det bli för dyrt, trångt och besvärligt att bo och verka i Stockholmsregionen? Detta kommer i så fall tyvärr att påverka Stockholmsregionens attraktivitet betydligt. Värt att notera är att Stockholms grannregioner har positivt inrikes flyttnetto. Är det uttryckningseffekter vi börjar se? //Lars

    SvaraRadera
  2. Inflyttarna är ofta 20-30 år och bidrar till fler barn, medan utflyttarna ofta är 50+ och kanske vill ha ett "lugnare liv". Har man gjort bostadskarriär i Stockholm kan man ofta välja och vraka var man helst vill bo. Flyttströmmarna tar nästan ut varandra i Stockholmsregionen, men jag misstänker att utflyttningen är mindre påtaglig i våra grannregioner, vilket bidrar till ett större inflyttningsnetto.

    SvaraRadera
  3. Inflyttarna domineras mycket riktigt av 20-30-åringar. Numera är dock barn och unga (0-18) en stor utflyttargrupp, vilket naturligtvis är kopplade till utflyttningen av 30-50-åringarna. Det verkar alltså som att det nu även är barnfamiljer som flyttar ut från Stockholm, inte bara 50+.

    SvaraRadera