måndag 21 mars 2011

Tamara de Lempicka i Rom

Tamara de Lempicka var en polskfödd konstnär som levde mellan 1898 och 1980. När jag var i Rom nyligen passade jag på att se en utställning av henne. Det var intressant, eftersom jag inte visste mycket om henne innan. Hon betraktas som Art Deco-målare, och var en av de första kvinnliga artisterna att nå internationell glamourstatus. Hennes egentliga namn var Maria Gorska. Hon föddes i en välbärgad polsk familj. Hennes far var advokat och hennes mor societetslejon.
När hon tillbringade vintern 1911 i Italien med sin farmor, tretton år gammal, fick hon smak för de italienska mästarna. Hennes föräldrar skiljde sig 1912 och året därpå, när hennes mor gifte om sig, bestämde hon sig femton år gammal att leva sitt eget liv. Samma år träffade hon den man hon senare gifte sig med, Tadeusz Łempicki i St. Petersburg. Han var en kvinnokarl, advokat som frestades av en rejäl hemgift. Mannen fängslades under ryska revolutionen 1917, men med hjälp från Sveriges konsul lyckades hon få honom fri. De lyckades ta sig till Paris, där många ryska flyktingar hade samlats vid den tiden.  Där födde hon dottern Kizette.

Hennes konst influerades av en mjuk kubism och senare av Art Deco. Hennes teknik var ren, precis och elegant. Hon hade sin första större utställning i Milano 1925. Hon producerade 28 målningar på ett halvår. Snart blev hon en av de mest fashionabla porträttmålarna vid den tiden. Hon fick bra betalt för sina målningar. Under 1920-talet levde hon ett bohemisk liv, där hon umgicks med konstnärer som Picasso och författare som André Gide. Hon var bisexuell och hennes make övergav henne 1927. Året därpå gifte hon om sig med baron Raoul Kuffner.
 På 1930-talet målade hon porträtt av kung Alfonso XIII av Spanien och drottning Elizabeth av Grekland. Hennes nya man var av judisk börd och i slutet av 1930-talet flyttade de till USA. De slog sig ner i Hollywood och umgicks med societeten där.
1943 flyttade de till New York. Hennes popularitet som målare uppskattades inte lika mycket i USA, där man ansåg att hon målade gammaldags. Vid tiden för hennes död började hennes tidiga konst uppskattas igen. Det har gjorts scenpjäser om hennes liv och Madonna är en stor samlare av hennes konst, liksom Jack Nicholson och Barbra Streisand.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar