lördag 30 april 2016

Karybdis vid Riddarholmen

I kväll när jag var på väg hem från valborgsmässofirandet på Riddarholmen såg jag en märklig vattenvirvel just när jag passerade bron från Riddarholmskajen på väg mot tunnelbaneingången. Vi var flera som betreaktade den en god stund, utan att komma på någon förklaring. Jag gav den namnet Karybdis efter den grekiska mytologin.
Karybdis vid Riddarholmen.
I den grekiska mytologin var Skylla en vacker nymf, som dock blev förvandlad till ett klippmonster med sex fula hundhuvuden i Messinasundet. Mittemot fanns en gigantisk vattenvirvel, Karybdis, en malström som tre gånger om dagen sög det upp vattnet och slukade allt som fanns i. Om någon klarade sig tog Skylla dem i stället. Odysseus förlorade sex man till Skylla första gången de seglade genom sundet och senare hela sitt skepp till Karybdis. Därav talesättet "incidit in Scyllam qui vult vitare Charybdin" (den som vill undvika Karybdis råkar ut för Skylla, alltså två hopplösa alternativ).
Skylla och Karybdis.
Eller finns det någon annan förklaring till virveln vid Riddarholmskanalen? Kanske ett slukhål till Citybanan under vattnet? Och var finns i så fall Skylla?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar