torsdag 28 april 2016

Ska kungen stoppa Nobelcentret?

I dagarna uppmärksammas kungen efter sin diplomatiska insats i förhållandet till Saudiarabiens kungahus, som han upprätthåller vänskapliga förbindelser med. Men 2011 fick kungen hård kritik efter att ha gett saudiske kungen Abdullah en hedersutmärkelse, scoutrörelsens förtjänsttecken Bronsvargen. Saudiarabien har i början på året avrättat 47 personer på en enda dag, bland dem den shiamuslimske ledaren Nimr al-Nimr, vilket bl a Amnesty International har riktat hård kritik mot.
Kungen har goda relationer till Saudiarabiens kungahus. 
Kanske kan kungen göra mer nytta? Maria Schottenius på DN:s kultursida ondgör sig ständigt i sina krönikor över det planerade Nobel Center. Det är enligt krönikan den 18 april ett exempel på ”huvudlösa byggprojekt i centrala Stockholm”, liksom även Klarakvarteren och Slussen, fullständigt onödigt, arrogansen mot de eniga kulturskribenterna är enligt Schottenius stor. Prominenta näringslivsrepresentanter, tunga kulturdebattörer, lokala kulturjournalister och en engagerad allmänhet har bestämt sig. Samstämmigheten tycks närmast total; öronbedövande, i alla fall på kultursidorna – Nobel Center borde inte byggas! Är Stockholms politiker galna, som ändå vill genomföra detta? Kulturmiljömässiga värden står på spel. Även bland andra Olle Granath, f d överintendent Nationalmuseum, och Inga-Britt Ahlenius, f d riksrevisor, kritiserar förslaget och använder uttryck som  ”häpnadsväckande” och ”tondövt” och ”stora kulturmiljömässiga värden står på spel”. Schottenius vädjar inte en gång, utan upprepade gånger i Dagens nyheter: Kungen borde enligt Schottenius säga, ”Nej, jag delar inte ut priset i den byggnaden, som förfular och snedvrider intrycket av Slottet och Nationalmuseum.” I så fall kommer Nobel Center inte att byggas. Så frågan är: Vad tycker Kungen? Än en gång, vad säger kungen? Nej, han säger ingenting. Tyvärr, enligt Schottenius.
Maria Schottenius, DN Kultur.
Men, tänk om kungen verkligen skulle försöka stoppa Nobel Center. Men kanske kunde han nu hålla ett nytt borggårdstal 102 år efter det tal som farfarsfar Gustav V höll 1914 i samband med bondetåget. Det ledde den gången till den så kallade borggårdskrisen och regeringen avgick. Schottenius kanske kan ordna ett kulturelittåg med tal av kungen på borggården med krav på stopp av Nobelcentret. Men jag tror knappast att det den här gången skulle leda till att regeringen avgick, men förhoppningsvis skulle kungen tvingas till det. Monarkin är inte en del av vår demokrati.
Politiska beslut borde ju fattas på demokratisk väg av våra valda organ och inte av kungen. Även om Björn Tarras-Wahlbergs utsikt från Strandvägen berörs. Stadsbyggnadsdirektören Anette Scheibe Lorentzi bemötte den 20 april Schottenius påståenden att ”just nu är det vilda västern runt stadsplaneringen i Stockholm", "vad som helst kan hända” och ”all expertis är avhängd” som falska. Scheibe Lorentzi tycker att debatten kunde bli mer konstruktiv om den sker på sakliga grunder, och jag kan inte annat än hålla med.
Stadsbyggnadsdirektör Anette Scheibe Lorentzi.
Men det finns faktiskt också röster som försvarar Nobelcentret har jag uppsnappat på nätet, till exempel arkitekterna Mårten Claesson och Gert Wingårdh och några till, som Björn Ulvaeus, Eva Hamilton, Hans Rosling, Karl-Petter Thorwaldsson, Mario Vargas Llosa, Olafur Eliasson, samt en drös med professorer och nobelpristagare. Och beslutet om NobelCenter fattades också av stadsfullmäktige med en majoritet av S, M och C med siffrorna 54-43. Som väntat.
Arkitekt David Chipperfield.
David Chipperfield, som 2014 vann arkitekttävlingen om det nya Nobelcenter, är ingen novis. Han har arbetat för Richard Rogers och Norman Foster innan han etablerade ett eget arkitektkontor. Han har bland annat arbetat med ett antal uppmärksammade museibyggnader bland annat Neues Museum i Berlin och fått flera priser. I Sverige är han kanske mest känd för den paviljong i Kivik Art Center som Ulf Lundell under åtta års tid i olika rättsprocesser har försökt få riven av privata skäl. Naturligtvis kommer också beslutet om Nobel Center att vandra genom hela rättsapparaten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar