lördag 29 december 2012

Censurerad Kalle Anka

I år var Disney’s Kalle Ankafilm på julafton censurerad med avseende på rasistiska stereotyper, enligt vad jag har läst i tidningarna. Två flickdockor, en blond och en svart har tagits bort liksom en äldre man som sägs föreställa en jude. Jag såg inte filmen själv, upptagen av annat. På nätet kan man dock se den ocensurerade versionen från 1932 här.
Vit, blond docka, censurerad
Ser man hela filmen blir man undrande över vilka principer som föranlett censuren. Det förekommer betydligt fler rasistiska stereotyper i filmen till exempel vaktparaden, några kineser, en svart kusk etc.
Den äldre mannen kanske föreställer en jude, kanske inte. Jag själv har aldrig kommit att tänka på det förrän jag blivit upplyst om det. Är den då rasistisk?
Den kavata svarta dockan, censurerad
De två flickorna, då. Den vita, blonda flickdockan ska säga ”mamma” till tomten, men klarar det inte förrän vid andra försöket, då hon godkänns. Den svarta flickdockan, en typisk pickaninny, är betydligt smartare och hoppar själv på OK-stämpeln och fixar sitt godkännande själv. Om detta är rasistiskt så är det omvänd rasism.
Svart orkester, ej censurerad
Förebilderna till den blonda och den svarta flickdockorna är rollfigurerna Eva (vit) och Topsy (svart), från Onkel Tom’s stuga. Boken beskriver slaven Tom som förblir sin ägare trogen trots misshandel. Onkel Tom räddar den lilla flickan Eva från att drunkna. Topsy är en ung slavflicka, stark, upprorisk och intelligent, men utan föräldrar, självförtroende eller utbildning. Hon hjälptes att se sig själv som en fullvärdig människa av kärleken från den änglalika Eva.
Ocensurerade kineser
Onkel Toms stuga skrevs av Harriet Beecher Stowe, och handlar om slaveriet i USA sett ur slavarnas perspektiv. Boken kom ut 1852, blev utomordentligt spridd och bidrog till att slaveriet avskaffades 1865 efter amerikanska inbördeskriget.
Ocensurerad svart kusk
Boken skrevs för 160 år sedan och innehåller naturligtvis mängder med stereotyper, men är den rasistisk? Disney’s film gjordes för 80 år sedan, också i en annan tid, men är den rasistisk?
Censurerad gubbe
Att censurera Kalle Anka på julafton och Lilla hjärtat kan nog tyckas vara något av symbolfrågor. Det vore bättre om den verkliga diskrimineringen som fortfarande förekommer i samhället diskuterades med samma hetta.
Sherlot Jonsson, mot censur
En som är emot censurering och förbud är statsvetaren Sherlot Jonsson, tidigare verksam på DO.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar