torsdag 1 juni 2017

SCB:s partisympatiundersökning

I föregående inlägg gjorde jag en prognos för kommande riksdagsval baserad på hur partisympatierna utvecklas under nuvarande partiledare, enligt den sammanvägda undersökning som görs varje månad. Det är ju långtifrån säker att de kommer att sitta kvar till valet 2018. Beträffande Anna Kinberg Batra är det kanske inte ens troligt längre.
Idag publicerades SCB:s stora partisympatiundersökning, den mest omfattande som görs två gånger per år. Så skiljer sig resultatet om nu detta också skulle bli valresultat. Ja, en hel del.
Partisympatier enligt SCB i maj 2017.
Miljöpartiet ligger här trots allt över 4-procentspärren. Moderaterna ligger betydligt högre, centerpartiet lägre, för att nämna några skillnader. Och det är ju inte alls säkert att trenderna fortsätter, som de gjort hittills. Men vissa saker är ändå likartade, t ex att Kd och Fi ligger under 4-procentspärren. Siffrorna för Liberalerna och Sverigedemokraterna skiljer inte heller så mycket. Något som också är gemensamt är att varken det rödgröna blocket eller alliansen skulle kunna bilda majoritetsregering. Och precis som enligt min tidigare trendframskrivning skulle det rödgröna blocket vara större än alliansen.
Så regeringsbildningen blir svår hur det än går. Så hur skulle man kunna bilda regering om SCB:s siffror blir valresultat?
Storlek för tänkbara partikonstellationer om SCB-undersökningen skulle bli valresultat.
Precis som enligt min trendframskrivning skulle en blocköverskridande regering med S+C+L få majoritet om än ytterst marginellt. Men eftersom Mp skulle finnas kvar i riksdagen skulle S+Mp+C+L få en klar majoritet. Någon annan tänkbar konstellation finns det knappast. Centern och Liberalerna har ju uteslutit samarbete med SD. Så fortfarande krävs blocköverskridande samarbete om man vill undvika en minoritetsregering. Det är nog klokt att inte utesluta några alternativ för tidigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar