lördag 28 mars 2020

Island har en helt annan inställning till testning av coronavirus

För lite mer än två veckor sedan slutade Region Stockholm att testa alla misstänkta fall av coronavirus. Därefter skulle bara de som redan är på sjukhus med symptom eller i riskgrupp att testas. Snart blev det också modellen för resten av landet. Det syns ganska tydligt på hur smittkurvan ser ut med en vågdal, när den massiva smittspridningen upphörde och en brant uppgående kurva efter det. ”Nu är det inte längre viktigt att veta exakt hur många som är smittade i Sverige”, sade statsepidemiolog Anders Tegnell. De flesta länder verkar ha samma filosofi, eller saknar helt enkelt resurser för tillräcklig provtagning.
Antalet nya coronafall  per dag i Sverige.

Idag har Sverige 3 069 sjukdomsfall och 105 döda. Om vi hade registrerat samtliga sjukdomsfall skulle detta innebära en dödlighet på 3,4 %, men det tror man ju inte är sanningen. Det har talats om en sannolik dödlighet på ca 1 %. Det skulle innebära att det totala antalet sjukdomsfall var 10 500, dvs mer än tre gånger så många som registrerats. Italien har 86 500 sjukdomsfall, men hela antalet skulle snarare vara över 900 000. Alla registrerade fall i världen är nu 617 000, men borde snarare vara 2,8 miljoner, baserat på samma dödlighetsantagande. Det skulle innebära att nästan 80 % av samtliga sjukdomsfall inte är registrerade. Kan det verkligen vara bra med en så missvisande bild av sjukdomsutbredningen?
Totala antalet som testat positivt till coronavirus i Sverige

I måndags meddelade statsepidemiologen att man ska börja att slumpmässigt testa ett urval på ett tusental personer. ”Island har gjort liknande för någon vecka sedan och det ger en bra ögonblicksbild och åtminstone någon indikation på var på kurvan man befinner sig”, sade statsepidemiologen Anders Tegnell.
Men frågan är om detta räcker. Om vi har 10 000 smittade är sannolikheten stor att det finns högst 1-2 smittade i urvalet. Det säger ingenting om hur utbredd smittan är och var i landet. För att göra en meningsfull undersökning skulle man behöva testa minst tio gånger så många, helst fler.
Och det är det som Island har gjort. Hittills har Island testat 11 727 människor - cirka 3,2% av dess befolkning på 364 000. Ett biopharmaföretag, deCODE Genetics, har erbjudit ett gratis coronavirustest till alla isländare, sjuka eller friska, sedan början av februari, långt innan den första isländaren testade positivt för viruset.
 Och resultaten på Island visar att coronaviruset hade en mycket bredare spridning i samhället än man annars skulle ha antagit. I torsdags hade 737 testat positiva, eller ungefär 6,3% av alla människor som testats i landet. Idag är antalet smittade 963 och antalet döda 2. Det innebär dels att smittan är mycket mera spridd än vad man trott, dels att dödligheten bara är 0,2 % av dem som testat positivt. Baserat på siffrorna från Island skulle man kunna uppskatta det totala antalet smittade i Sverige till 52 000 i stället för 3 000.
Island har som mål att testa en tredjedel av befolkningen. Kári Stefánsson, f d professor i neurologi vid Harvard men nu åter på Island, kan inte förstå hur andra länder kan kontrollera spridningen av coronavirus, eftersom de har för lite data för att spåra dess ursprung. "För att begränsa infektionen måste vi testa fler, hitta smittade individer och sätta dem i karantän, " säger han.
Island är ett litet land med liten befolkning, men också Sydkorea, med 50 miljoner invånare, som hade ett tidigt utbrott av coronavirus, har genom testning och smittspårning lyckats begränsa utbredningen ganska snabbt.
Sydkorea har lyckats bromsa utbredningen av coronavirus genom effektiv smittspårning.

Har vi ca 3 000 fall (som testat positivt), eller 10 500 (baserat på dödfrekvensen 1 %), eller 52 000 (baserat på Islands siffror)? Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet, uppskattar enligt SvD att det inte alls är osannolikt att en procent av Sveriges befolkning kan vara smittad i dag, vilket skulle innebära att runt 100 000 redan har smittats.

Varför har Sverige valt en annan strategi än Island och Sydkorea?


https://fortune.com/2020/03/27/coronavirus-testing-us-iceland-cdc-trump-decode-covid-19-tests/
https://www.svd.se/tegnell-mer-an-100-000-svenskar-kan-ha-smittats

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar