lördag 19 december 2009

Iris finska kålrotslåda till jul

Iris föddes i norra Finland och växte upp i Åbo. Bland de finska traditioner hon tog med sig till Sverige när hon 1935 gifte sig med min pappa fanns finska surskorpor med finsk emmenthaler, memma till påsk och kålrotslåda till jul. Jag har ätit andras kålrotslådor många gånger men Iris recept är hittills oöverträffat. Några gör misstaget att även ha i morot eller till och med potatis. Glöm det. Det ska bara vara kålrötter. Kålrotslådan är obligatorisk på julbordet hemma hos oss.

Kålrotslådan före gräddning.
Så här gjorde hon.
Två stora kålrötter eller tre mindre
1 hg margarin
1 dl vetemjöl
1-3 msk sirap
2 dl gräddmjölk
1 kryddmått vitpeppar
Lite riven muskot efter smak
Skär kålroten i tärningar. Koka i saltat vatten ca 30 minuter. Mosa fint (eller använd en food processor, men det gjorde aldrig Iris). Tillsätt mjölet, sedan övriga ingredienser och blanda väl. Häll i ugnseldfast smord form, släta till ytan och häll ströbröd över. Gör ett fint mönster i ytan med spetsen av en kniv. Grädda i ugn, 200 grader i en timme.

Kålrotslådan efter gräddning.
Uppdatering den 21 december.
Enligt opartiska och utomstående bedömare smakade kålrotslådan i går som vanligt alldeles utmärkt.
Uppdatering den 22 december.
Enligt en ytterligare bedömare är kålrotslådan alldeles utmärkt även en dag senare.
Uppdatering den 30 december.
Ytterligare kålrotslådor fick tillagas under juldagarna till fortfarande nöjda gäster. Jag har dessutom fått tackmail från Finland, kålrotslådans hemland, för receptet. Det känns särskilt hedrande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar