onsdag 9 december 2009

Johan & Nyström, ett nytt kaffeställe vid Kvarnberget

Precis nedanför Kvarnberget i hörnet av Maria Prästgårdsgata och Swedenborgsgatan ligger Johan & Nyström som är en ganska nyöppnad kaffe- och tebutik, kombinerat med café.

Där finns bakom disken Eskil, Anna, Jon, Richard, Madde och Sophie, ja kanske inte alla samtidigt. Kaffet är något dyrare än på konkurrerande caféer i närheten. Jag betalade 18 kronor för en enkel macchiato. Man kan både köpa kaffe och te för att brygga hemma eller dricka det direkt i baren.

De är otroligt kunniga på allt som handlar om kaffe och te och ordnar också kurser i butiken. Var odlas kaffet, vad krävs av jordmån och nederbörd, och hur skördas kaffet. Man kan också lära sig hur man brygger kaffet hemma och skummar mjölken för alla hemmabaristor. Ja, det finns förstås också kurs i teernas mystiska värld.

Dessutom har de ett eget kafferosteri i Tullinge, söder om Stockholm, där de rostar kaffe för hand i små upplagor och levererar färskt till sina kunder. De har naturligtvis massor med olika sorters kaffe och te. Kaffet Panama Esmeralda Geisha blev världsberömt i hela specialkaffevärlden sedan de vunnit tävlingen "Best of Panama" fem år i rad. Det har enligt uppgift en arom som lovar himmelriket, doft av färska citronskal och nyplockad grapefrukt.

Kaffet Indien Monsun Malabar har ren och superdelikat smak av söt lätt citrus och en oöverträffad balans. Ett i alla meningar unikt kaffe, som ger en känsla av hur kaffet smakade för 300 år sedan då det skeppades i segelbåtar av trä mellan Indien och Europa. Smaken är kraftfull, mogen och sirapslik, och en eftersmak med karaktär av jordkällare och torvig whisky. Ja så där är det bara att fortsätta genom hela listan. Ett besök kan rekommenderas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar