Riddarhuset från Norr.
Avsikten var från början att bygga två flyglar framför sydfasaden mot Riddarhustorget, men detta blev inte av på grund av ekonomiska svårigheter. Endast grunderna lades, som fortfarande ligger kvar under Riddarhustorget. Framför Riddarhuset står en staty av Gustav Vasa, en staty som tidigare stod mitt på Riddarhustorget. I barockparken på norra sidan, som i år är ovanligt välskött, finns en staty av Axel Oxenstierna. Paviljongerna på den norra sidan byggdes 1870, ritade av Fredrik Wilhem Scholander, efter Jean de la Vallées anvisningar till Suecia Antiqua. Hur storslaget de la Vallée tänkt sig Riddarhuset med flyglar och paviljonger omramade av en balustrad kan ses på de kopparstick som graverades efter de la Vallées ritningar till Erik Dahlberghs Suecia Antiqua.
Riddarhuset som det var tänkt enligt Suecia Antiqua et Hodierna.
Här samlades riddarskapet och adeln för första gången till riksdagsförhandlingar 1668. Den sista ståndsriksdagen hölls 1865-1866. Det är alltså inte bara en mycket vacker byggnad utan i högsta grad en historisk byggnad.Riddarhuset sett från Riddarholmen 1885.
Men hur ser den närmaste omgivningen ut? Norr om Riddarhuset ligger Riddarhuskajen, en gatstump utan annan funktion än att vara parkeringsplats för ett tiotal bilar, enligt uppgift av närmast intresse för riksdagens funktionärer. Och en ogräsbevuxen kajstump.
Men hallå! Kom igen! Ska stockholmarna verkligen behöva acceptera att en så central plats förslummas på grund av snäva parkeringsbekymmer. Det finns faktiskt kollektivtrafik. Gamla stans tunnelbanestation ligger några hundra meter bort. Omgivningarna och utsikten är i övrigt fantastiska.
Ännu en utmaning inför valet. Vilket parti lovar inför valet att snygga upp platsen? Kanske en vacker stenläggning, formklippta träd och en liten uteservering, med bullerskydd mot Centralbron strax intill.
Bra Göran!
SvaraRaderaHåller fullständigt med. undrar vilket parti som nappar?
Peter