söndag 8 juli 2012

Bistert klimat

Den svenska sommaren har hittills inte varit någon höjdare. Det har varit regnigare än normalt och i juni var det ca två grader kallare än normalt, trots den globala uppvärmningen. Men vädret i Sverige säger ju inte något om den globala temperaturen eftersom det samtidigt har varit varmt på andra håll, till exempel i Nordafrika, södra Europa och stora delar av Centralasien. Men även globalt sett tycks uppvärmningen ha kommit av sig. Det har ju inte blivit varmare de senaste 14 åren, tvärtemot vad de flesta svenskar tror.  De två varmaste åren i Sverige inträffade enligt SMHI under 1930-talet, inte efter år 2000 som många svenskar tror.
Enligt en undersökning av Demoskop tror en majoritet av svenskarna (62 %) att klimatförändringarna har accelererat de senaste tio åren. En ännu större majoritet (76 %) tror att de svenska koldioxidutsläppen per person har ökat sedan 1980, trots att de i verkligheten har halverats. De vet inte heller att svensk elproduktion är i det närmaste koldioxidfri, att isbjörnarna inte hotas av utrotning, att Grönlands glaciärer endast minskat marginellt (mindre än 1 %) under de senaste 30 åren och att stormarna ökat trots att de minskat. Den information om klimatförändringarna, dess effekter och orsaker, som sprids genom media tycks vara så vinklad att en majoritet av svenskarna blivit vilseledda snarare än upplysta. Frågan är om okunskapen också avspeglar sig i beslutsfattarnas ställningstaganden.

1 kommentar:

  1. Färska undersökningar visar att vi haft en avkylning på ca 0,3 grader per tusen år de senaste tvåtusen åren. Inga värmealarmister tar upp saken för tänk om deras försörjning skulle bli lidande. Detta bevisar också att koldioxiden inte har någon klimatdrivande effekt. Höjningen från 280 ppm till ca 390 har inte höjt någon temperatur. Det är solen och annan celest mekanik som t ex Milenkoviccyklerna som skapar vårt variabla klimat. Varmismen var en sorts religion som brukades för att ge vissa makten i en föreslagen världsregering. Politikerna har genomfört världshistoriens största bedräger. De troende kämpar för att deras ekonomi och tro inte skall förintas.

    SvaraRadera