måndag 21 januari 2019

Sätt stopp för bedrägerierna

Antalet bedrägeribrott ökar till rekordnivåer i landet. Enbart under augusti anmäldes 21 205 bedrägeribrott till polisen. Under de första åtta månaderna 2018 ökade antalet bedrägerianmälningar med 24 procent jämfört med föregående år. På tio år har antalet bedrägeribrott fördubblats. Många äldre personer luras av bedragarna att i telefon uppge sina inloggningsuppgifter via bankdosan eller bank-ID, varefter bedragaren länsar offrets konton.
Antal anmälda bedrägeribrott 2008-2017.
Samtidigt visar statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) att polisen klarar upp allt färre bedrägerier. Under år 2017 anmäldes 209 000 bedrägeribrott, medan endast 1 700 personer lagfördes för bedrägeri, en andel på 0,8 procent. Om du begår ett bedrägeribrott är sannolikheten att du klarar dig utan påföljd 99,2 procent, alltså en praktiskt taget säker utdelning. Lycka till!
Andelen som klaras upp minskar dessutom med tio procent sedan föregående år. Med den takten är det hundraprocentigt säkert att begå bedrägeribrott år 2028. Men vissa bedrägeribrott är helt säkra att begå redan nu. I början av december meddelade polisen i Stockholm att bedrägeribrott på grund av resursbrist kommer att lämnas utan åtgärd, om bedragaren lurat till sig mindre än 5 000 kronor.
Det innebär i praktiken att det inte längre är kriminellt att begå mindre bedrägerier. Det är med andra ord fritt fram att utföra mindre bedrägerier mot enskilda personer, företag och institutioner. Det är bara att sätta igång.
Antalet personer lagförda för bedrägeribrott 2008-2017.
Och även om man blir upptäckt blir straffet ofta försumbart. Ett exempel: En person som hyrde ut en lägenhet till elva olika personer för totalt 150 000 kronor i förskottshyra utan att någon av dem fick tillgång till den fick ett bötesstraff på 5 000 kronor. Visserligen dessutom krav på återbetalning, men eftersom personen saknade tillgångar och hade närmare en miljon i skulder kommer de bedragna aldrig att se skymten av dessa pengar. I praktiken en avkastning på 30 gånger pengarna. Återigen bedrägeri med stor lönsamhet.
De som till äventyrs avser att begå ett bedrägeri och är rädda för att åka i finkan, kan lugna sig med att bedrägeribrott inte betraktas som ett så kallat ”artbrott”. Artbrott är sådan brottslighet som Högsta domstolen eller lagens förarbeten anser normalt ska leda till ett kortare fängelsestraff. Normalt slipper bedragarna alltså fängelsestraff.
Om vi ska komma till rätta med detta snabbt växande problem krävs två saker:
  • Ökade resurser till polis, åklagare, domstolar och kriminalvården
  • Skärpning av påföljden för flertalet bedrägeribrott vilket inkluderar fängelsestraff

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar