måndag 24 februari 2020

Kallt på Grönland

Efter en sällsynt mild vinter här i Sverige, som enligt SMHI redan övergått i vår i södra och mellersta Sverige, kan man notera att ett nytt köldrekord slogs den 2 januari 2020 på Grönland. Det nya köldrekordet är på -66 grader Celsius och uppmättes kl 23:13 den 2 januari 2020.  Någon lägre temperatur har aldrig tidigare uppmätts på Grönland.

Summit Camp och nationalparken på nordöstra Grönland.
Summit Camp är en forskningsstation som ligger inom Grönlands nationalpark på nordöstra Grönland. Stationen ligger på en högplatå på inlandsisen på en höjd av cirka 3 200 meter i Grönlands centrala del cirka 460 km väster om Ittoqqortoormiit och cirka 500 km nordöst om Uummannaq. Stationen invigdes 1989 och användes då till djupa borrprover i isen. Forskningen har därefter fortsatt under sommarhalvåret och sedan början på 2000-talet har stationen även varit bemannad under vintern.
Just nu är det betydligt mildare på Grönland, bara -45 grader ungefär, men kommer om några dagar att krypa ner under -50 grader igen. Så här ser väderprognosen ut för de närmaste dagarna:

Här hemma i Stockholm är det just nu ett par grader plus, i varje fall på Södermalm. I Söderförorterna är det någon grad kallare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar