måndag 4 oktober 2010

Mariatorget är Söders trevligaste torg

Det anser i alla fall tidningen Södermalmsnytts läsare, och jag håller med dem.
Det är ett mycket trevligt och populärt torg. Eller park. För Mariatorget är så grönt att det mera liknar en stadspark än ett torg. I år har man dessutom förnyat gräsmattor och planteringar inför prinsessbröllopet, så det är extra fint. Och Mariatorget används frekvent av Söderborna. Föräldrar är där med sina barn, boulespelarna är där med sina klot, pensionärerna är där och njuter av höstsolen. Vid Rivals uteservering sitter innefolket och längs Hornsgatan säljer grönsakshandlarna och loppisförsäljarna sina varor. Ofta ser man en eller annan kulturpersonlighet, författare, konstnärer, musiker eller skådespelare, till exempel Ernst Brunner som bor nära Mariatorget. Också utsatta människor vistas där, det är nära till olika institutioner för hemlösa och missbrukare. Alla sorter trivs på Mariatorget.
I hörnet mot S:t Paulsgatan ligger en hemtrevlig bokhandel och pappershandel, med en hel del Söder- och annan Stockholmslitteratur och på andra sidan torget ligger Bokslukaren, en bokhandel för barnböcker. Vid Hornsgatan ligger Coop Konsum, där vi brukar handla och Stadsmissionens second-handbutik, där man kan fynda ibland. Vid torget ligger Hotell Rival och restaurangerna Helenes Krog & Bar, Ming Palace och Black & Brown Inn.
Mariatorget hette Adolf Fredriks torg fram till 1959. Namnbytet berodde på att tunnelbanans röda linje byggdes. Skulle tunnelbanestationen heta Adolf Fredriks torg skulle en del missförstånd kunna uppstå, eftersom Adolf Fredriks kyrka ligger på Norrmalm.
På Mariatorget finns en byst av Emanuel Swedenborg från 1973 av Gustaf Nordahl. Swedenborg bodde i kvarteret väster om Mariatorget. Det finns ingen byst av Bellman, som 1740 föddes i kvarteret öster om torget. Däremot finns mitt i parken en fontän "Tors fiske" från 1903 av Anders Wissler. Runt fontänen finns grusgångar, planteringar och gräsmattor.
På andra plats i popularitet bland Söderborna kommer Mosebacke torg och först på tredje Nytorget. På fjärde plats kommer Medborgarplatsen, där kanske flest människor rör sig och uppehåller sig.
Det intressanta med omröstningen är att Södermalmstorg bara fick 4 procent av Södermalmsbornas röster. Detta torg, som mest är en trafikplats, förtjänar en upprustning, för att det ska komma till sin rätt. Förslaget till att omdana Slussen skulle lyfta detta torg, beläget i korsningen mellan Söders två huvudstråk Hornsgatan och Götgatan, och på två sidor omgivet av byggnader från 1600-talet. Låt oss hoppas att inte kulturelitens populistiska kritik mot så gott som all ny bebyggelse i stan förhindrar detta.

2 kommentarer:

  1. Det är intressant att se att de kvaliteter som har lyfts fram i debatten om den nya Slussen, de öppna vyerna, inte alls delas av de torg som i mätningen är populärast.
    Snarare tvärtom, de torgen karaktäriseras istället av en rumslighet som jag tror bidrar till trivsamheten. En rumslighet som skulle bidra till ökad trivsel även på Södermalmstorg.

    SvaraRadera
  2. Joel
    Det är en reflexion som jag också gör. Gör tankeexperimentet att man skulle riva Södra Teatern för att ge Mosebacke torg mer av utsikt! Eller att man skulle riva ett kvarter vid Skeppsbron för att ge utsikt åt Järntorget! Ingen skulle på allvar föreslå en så befängd idé, men när det gäller Slussen resonerar tydligen många just så.

    SvaraRadera