fredag 29 oktober 2010

Dåligt omdöme och rymligt samvete!

En rätt fantastisk intervju med Carl Bildt i DN, som jag inte kan låta bli att travestera: Utrikesminister Carl Bildt säger att han inte ser några problem med att riksdagsledamöter låter sig mutas med resor om det är resor och evenemang som är relevanta för deras uppdrag. ”Jag har vid åtskilliga tillfällen låtit mig mutas med resor som har varit betalda av företag, så klart.” Under tiden som statsråd? ”Nej, nej, inte under tiden som statsråd.” När då, då? ”Under motsvarande skede av min karriär som Sofia Arkelsten är i nu, det vill säga det var rätt länge sedan. Men jag tycker att det är väldigt viktigt att politiker kan röra sig ute i samhället. Den här hysterin om att hon har suttit i företagsstyrelser och att hon varit ute på olika seminarier som betalats av dem som arrangerar dem är rätt groteskt egentligen till sina konsekvenser. Konsekvensen är att vi ska låsa in riksdagsledamöterna i riksdagshuset.” Men riksdagsledamöterna kan resa gratis i Sverige och de kan söka pengar för att resa utomlands. ”Ja, det är riktigt men nu vet jag inte hur mycket pengar det är, det är rätt begränsat.”
Bildt säger att han åkte på mutresor under tiden som riksdagsledamot, bland annat för att studera oljeplattformar i Nordsjön. Det gick inte att komma dit på annat vis och Bildt var intresserad av ämnet. Han anser inte det behövs några särskilda förhållningsregler för riksdagsledamöterna. Bara omdöme. Omdöme och öppenhet, säger Bildt och tillägger: ”Om någon blir mutad av Vingresor till Thailand i tre veckor för att studera temperaturen i swimmingpools så är det väl rätt uppenbart vad det handlar om. Men jag har inte sett något i det här fallet (Arkelsten) som tyder på annat än att det handlar om mutresor”, säger Bildt och bedömer att det också verkar ha varit bra mutresor. Bildt säger att han har ett rättesnöre för vad som går an. Gör det som du med rymligt samvete i varje tänkbar del kan redovisa offentligt och förklara. På frågan om varför han inte låter sig mutas nu, som statsråd, när han medverkar i seminarier världen över svarar han: ”Därför att vi har den regeln. Och statsråd är alltid i tjänst.”
Bildt menar alltså: Det är OK att du låter dig mutas bara det sker på fritiden, att det inte handlar om alltför mycket pengar, att det handlar om frågor där du själv är med och påverkar, samt att du samtidigt har ett dåligt omdöme och ett rymligt samvete!

Relaterat inlägg
Sofia Arkelsten (s)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar