torsdag 14 oktober 2010

Oberoende journalistik om vindsvåningar?

DN har drabbats av en smärre folkstorm efter en artikel om en lyxig vindsvåning i fredagens nummer av DN Bostad med med rubriken "Vindsvåningar har blivit ett sätt att leva". Ett sätt att leva, javisst men för vem? Texten handlar om Eric och Nina, ett par i 30-årsåldern, som inrett en våning på 165 kvadrat med två takterrasser i Vasastan i Stockholm, en våning som antagligen kostar så där 10-15 miljoner. Lägenheten är inredd med lyxiga prylar, möbler och material, vilket skribenten förmedlar med aningslös andakt.
”Eric Tour vänder vant de spröda råvarorna på sin teppanyakihäll.” ”De här kryddpastorna köpte vi i Peking förra veckan, säger Eric och korkar upp en flaska vitt vin, tillverkad på Semillondruvan. Enligt den sydafrikanske gårdsherre som sålde honom flaskan ska den passa utmärkt till stark asiatisk mat.” ”Vitvarorna i köket kommer från Gaggenau och i badrummen står vita Corianpjäser från italienska Boffi. Till andra exklusiviteter hör takfönster med regnsensorer och en elektriskt styrd toalettdörr. Genom en stor klarglasruta exponeras det vackra badrummet när det är ledigt. När dörren reglas ändras glaset till frostat.” Det framgår att bastu finns på två ställen i lägenheten och att deras ”synkroniserade inredningssmak” är ”stilren med stark dragning åt modern italiensk design”.
Flera hundra kommentarer flödade in, och Facebook, bloggar och Twitter svämmades över av inlägg om artikeln. Texten kritiserades för att visa en icke-verklighet, och för att paret framställdes som alltför ytliga. Bland de flera hundra kommentarer som artikeln hittills fått på Dn.se undrar många om reportaget är ett skämt. ”STOR humor!!!! har inte garvat så mycket åt en artikel på länge”, lyder en av kommentarerna. Dan Hallemar frågar sig i Expressen om texten bör läsas som satir. Åsa Linderborg i Aftonbladet konstaterar att artikeln, helt renons på all journalistisk distans, just därför är – ofrivilligt – ett stycke fantastisk journalistik. ”Det finns folk i Sverige som har jävligt mycket pengar. Så här lever de. Är det ett problem?” Hon avslutar med ”Ja, visst önskar man att det här är slutet på nåt, och inte början. När arbetarrörelsen inte längre lyckas elda några massor mot privilegiesamhället, kan DN Bostad aningslöst bli den nya agitatorn. Det tog 800 år för romarriket att falla, men en sån här publicering i veckan och vi kan räkna med vindvåningsägarnas undergång innan mandatperioden är över.”
Det är enligt DagensMedia  inte någon av DN:s egna medarbetare som har skrivit artikeln utan Sara Trus, en frilansjournalist, som också står som redaktör för ”Fastighetsmäklaren”, en kundtidning som produceras av Tidningsmakarna på uppdrag av Mäklarsamfundet. Enligt Bo Westmar på DN har Sara Trus dock inte längre den befattningen, utan är mammaledig, men hon skriver även artiklar för Fastighetsmäklaren. Man kan gissa att artikeln är bra reklam för de fastighetsmäklare som vill kränga dyra vindsvåningar på Stockholms överhettade bostadsmarknad. När skrev DN Bostad om compact living, lägenheter för studenter, mindre bemedlade, trångbodda barnfamiljer och invandrare senast? Eller är det inte längre lika intressant för annonsmarknaden och mäklarna?

Uppdatering den 15 oktober
I dagens nummer av DN Bostad kommenterar redaktören Bo Westmar uppståndelsen kring vindslägenhetsreportaget. Han menar att man skriver om både slott och koja i DN Bostad, och pekar bland annat på att man också gjort reportage om en elva kvadratmeter stor lägenhet vid Skanstull. Den blandningen vill man fortsätta att skildra, både exklusiva enkla bostäder, både i innerstan och i förorten. Så det finns kanske hopp även i fortsättningen om att DN Bostad ska kunna vara intressant för alla grupper. Westmar uttrycker också förvåning över all uppståndelse och pekar på att det inte alls blev samma reaktion när man tidigare i år skrev om antikexperten Joakim Bengtssons bostad i Landskrona, en bostad på närmare tusen kvadratmeter. Själv tror jag inte att det var enbart storleken på vindsvåningen som väckte reaktionerna den här gången, utan också sättet artikeln var skriven på, så totalt utan distans, vilket ju några läsare rent av tolkade som satir.
En ytterligare reflexion när det gäller den journalistiska bevakningen av bostadsfrågorna är att gratistidningen Stockholm City för en dryg vecka sidan den 4 oktober ägnade hela nio sidor inträngande analys åt bostadskrisen under rubriken "Var ska vi bo". En journalistik som kan tyckas angelägen för många fler grupper än dem som funderar på att skaffa en vindslägenhet i innerstaden. När får vi se DN eller SvD ägna nio sidor åt den pågående bostadskrisen i Stockholm?

Uppdatering den 16 oktober
Som bjärt kontrast mot DN:s lyxboende och textreklam i form av varumärkesdropping häromdagen publicerar SvD i dagens Magasinet en artikel om Sara Lüdke, som bor på 28 kvadrat vid Bjurholmsplan. Artikeln är skriven med inlevelse och liv, där det underliggande budskapet inte är konsumtion och ökad försäljning. Hon har renoverat själv och det är en bostad full av liv som presenteras. Dessutom användbara tips till läsare som vill inspireras. Så olika det kan vara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar