måndag 27 december 2010

Kallast någonsin

I Falun har temperaturen oavbrutet legat under noll sedan den 17 november. Det är rekord sedan mätningarna började år 1860. Linköping har inte haft över noll grader sedan den 24 november. Det är rekord sedan mätningar började år 1858. Visby har inte haft varmare än två grader sedan den 25 november. Det är rekord sedan mätningar inleddes 1859. Stockholm har haft under 0,8 grader sedan den 24 november, vilket gör den till den kallaste perioden den tiden på året sedan 1789. Men det är inte bara i Sverige som vi har en rekordvinter. Danmark har haft andra vita julen i rad, vilket inte har inträffat sedan man började registrera 1870. I Atlanta, Georgia i Södra USA fick man för första gången på 128 år fira en vit jul.
Den frusna floden Svevern vid Ironbridge i Shropshire, där den industriella revolutionen startade för drygt 200 år sedan. Världens äldsta järnbro är för övrigt från 1781.
Brittiska Met Office har förutsett att på grund av klimatförändringen skulle sannolikheten för en kall vinter i Storbritannien vara liten. Denna decembermånad beräknas i stället bli den kallaste som någonsin har registrerats. Den tidigare kallaste decembermånaden i Storbritannien var 1890, då medeltemperaturen under hela månaden var minus 0,8 grader. Före jul hade Nordirland den kallaste natten, sedan mätningarna började på 1800-talet. Britterna vaknade i förrgår till den kallast juldag som har mätts upp. I delar av landet uppmättes -18 grader Celsius och på få platser i landet var temperaturen över fryspunkten. I Shawbury i Shropshire var det -15,9 grader och i Altnaharra i Skotska högländerna var det – 18,2 grader.
Britter ute med hunden på den frusna Avonfloden nära Pershore, Worcestershire, där temperature var -17 grader.
Den kalla vintern i Storbritannien har nu föranlett Global Warming Policy Foundation att hos brittiska regeringen påkalla en oberoende undersökning angående den bristfälliga förmåga att prognostisera kommande vinterväder, som Met Office i Storbritatnnien nu har visat upp för tredje året i rad. Met Office är för övrigt en av de institutioner som ligger bakom teorierna om en av människan orsakad global uppvärmning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar