tisdag 22 augusti 2017

En torr sommar igen? Kanske, kanske inte…

Det har regnat så lite på Gotland de senaste två åren, sägs det. Grundvattnet sjunker. Men hur är det egentligen. Vädret är ju kaotiskt, som klimatexperten Lennart Bengtsson ofta framhåller. Idag blev jag varse detta när jag åkte från Hemse till Lau på förmiddagen, en sträcka på ca 25 km. Vi åkte in i ett skyfall med hagel mellan Hemse och Stånga. Men mellan Stånga och Lye var det torrt igen på vägbanan. Mellan Lye och Garda var det åter blött, men väl framme i Lau var det åter torrt. Själv har jag ofta konstaterat att det regnat mycket mer hos grannar någon km bort (eller mindre) än hos oss .
Vi refererar ofta till väderstatistiken som sanning. Men SMHI mäter bara nederbörden på vissa punkter, men däremellan mäter man inte. Alltså vet vi egentligen inte hur mycket det regnat på ön i stort. Ibland kan det skilja rejält mellan nederbörden även mellan närliggande mätstationer. Sommaren 2016 såg nederbördsstatistiken ut så här för sex mätplatser på Gotland.
Nederbörd sommaren 2016 vid sex mätplatser på Gotland.
Som synes stack ju Hejnum ut rejält för augusti. I juli regnade det mycket vid Hoburg och Hemse på södra Gotland, medan det regnade ganska lite i Visby och i Fårösund längst bort i norr.
Visby D och Visby Fp ligger bara ett  par km från varandra. Ändå regnade det bara 73 mm vid Visby Fp i november 2016 medan det vid Visby D föll hela 124 mm samma månad. I augusti samma år regnade det å andra sidan hela 115 mm vid flygplatsen medan det bara regnade 70 mm vid Visby D.
Men även årsnederbörden skiljer sig mellan olika platser. Normalt regnar det omkring 520 mm per år i Visby, medan det regnar ca 620 mm per år i Hemse, ca fem mil längre söderut. Så här har det sett ut sedan 1990.

Årsnederbörden i Visby och i Hemse 1990-2016 samt trendlinjer.
År 2003 och 2014 regnade det mer än snittet i Hemse, men mindre än normalt i Visby. År 2006, 2008 och 2016 var det faktiskt tvärtom. Men Gotland har 92 socknar medan SMHI bara har 15 mätplatser. Hur mycket det regnar i de övriga 77 socknarna vet vi inte så mycket om.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar