måndag 22 januari 2018

Utflyttning av statliga jobb – men varför just Botkyrka?

Idag meddelade biståndsministern Isabella Lövin (MP) på en presskonferens att 500 statliga jobb på Sida ska flyttas till Botkyrka söder om Stockholm. Idag finns SIDA i Konstfacks gamla lokaler vid Valhallavägen på Gärdet. Utöver Sida ingår ytterligare 400 jobb i paketet, bland annat 50 jobb från Tullverket, som ska flyttas till Malmö.
Isabella Lövin (MP) vid dagens presskonferens.
”Vi vill se ett Sverige som håller ihop och i det arbetet är det väldigt viktigt med statlig närvaro”, sade Lövin. Hon anser att Botkyrka behöver statlig närvaro där den har varit låg, sedan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan har lämnat kommunen. Därför tror Lövin att Sidas flytt till Botkyrka kan bidra till ett mer välfungerande civilsamhälle.
”Det är enormt viktigt för medborgarna att se att staten finns närvarande. Och här i Botkyrka som är en kommun med över 90 000 invånare så finns det i princip bara ett servicekontor plus polisen. Så här är det viktigt att visa statlig närvaro, det ger legitimitet åt staten”. Kommunalrådet i Botkyrka Ebba Östlin (S) tror att SIDA kommer att kunna rekrytera Botkyrkabor på grund av deras språkkompetens eftersom Botkyrkaborna till mer än 50 procent har bakgrund någon annanstans från i världen.
Sidas nuvarande lokaler på Valhallavägen.
Man kan ju fråga sig på vilket sätt SIDA skulle kunna ersätta Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen i Botkyrka. Dessa myndigheter vänder sig ju direkt till medborgarna, medan SIDA jobbar med fattiga länder runt om i världen.
Isabella Lövin tror enligt intervjun i SR att många kommer att flytta med SIDA till Botkyrka. Det visar att hon inte har en aning om hur Stockholmsregionen fungerar. Bor man i Stockholmsregionen flyttar man inte till Botkyrka, bara för att jobbet flyttar dit. Val av bostadsområde bygger bara till liten del på var inom regionen jobbet finns. Det tar 38 minuter att resa med T-banan fån T-centralen till Norsborg. Och 26 minuter med pendeltåget till Tumba. Möjligen får SIDA svårare att rekrytera personal i framtiden.
Regeringens mål är att totalt 2 000 statliga jobb ska ha omlokaliserats eller tillkommit utanför Stockholm under innevarande mandatperiod 2014 - 2018, skriver SVT.
Stefan Löfven(S) och Ardalan Shekarabi(S) vid dagens presskonferens.
”Nu är det slut på den förra regeringens Stockholmsfixering. Det är tydligt att vi nu har en Sverigefixering, en "hela Sverige"-fixering, också när det gäller statlig närvaro”, säger Stefan Löfven enligt SR.
Men Nu är ju inte Botkyrka ”utanför Stockholm” utan en del av Stockholmsregionen, en förortskommun, helt enkelt. För den del av Sverige som ligger utanför Stockolmsregionen betyder en flytt från Stockholm till Botkyrka ingenting alls.
Det är inte fel att en statlig myndighet ska flyttas från Stockholms innerstad till en förortskommun. Trycket på innerstaden borde onekligen minskas och utveckling av förortsområdet understödjas. Men varför just Botkyrka? Isabella Lövin och Stefan Löfven ger inga vettiga förklaringar.
Ett skäl för att SIDA måste vara kvar i Stockholmsregionen är dess stora behov av närhet till Arlanda. Och det är klart att man får ha förståelse för att man ofta flyger till biståndsländer i Afrika och Asien. Men då hade det kanske varit mera praktiskt att ligga i någon av de norra förortskommunerna i stället för de södra? Eller tänker Isabella Lövin (MP) att det ändå kommer att gå ganska fort att ta sig med bil till Arlanda även från Botkyrka, när Förbifart Stockholm väl är klar? Eller hur tänkte hon…
Flytten av SIDA handlar alltså om 500 jobb, vilket är ganska mycket. Sekundärt innebär det dessutom många fler i olika servicenäringar, till exempel restauranger och kaféer. När man gör en så stor statlig satsning borde man kanske också tänka på hur regionen själv vill utvecklas. Det finns ju sedan mer än 15 år tillbaka en starkt förankrad policy om att utveckla åtta regionala stadskärnor utanför innerstaden. Till dessa områden borde större arbetsplatser lokaliseras. Den lanserades i RUFS 2001 och har bekräftats i senare regionplaner och stöds av kommunerna i länet. Om inte ens staten bryr sig om den regionala strukturen, varför skulle då andra göra det?
 RUFS 2050, utställningsförslag, som regeringen inte följer med SIDA-förslaget.
Sida ska nu göra en konsekvensanalys av flytten. Den ska vara klar den 1 augusti i år. Därefter fattar regeringen ett särskilt beslut om när flytten senast ska vara genomförd.
Frågan är varför konsekvenserna inte utreds innan lokaliseringen beslutas. Kanske för att man måste lansera förslaget före valet.
En annan reflexion man kan göra är att förslaget inte heller samordnats med bostadsminister Peter Erikssons (MP) förslag om "nya städer", varav en del skulle ligga i Stockholm-Uppsalaregionen. Dessa städer, som skulle etableras för att klara bostadsbehovet, skulle bygga på funktionsblandning. Strävan ska vara att tillgodose behovet av kommersiell och offentlig service och möjliggöra etablering av arbetsplatser och kulturell verksamhet. Men samordning inom regeringen kanske inte heller förekommer. 

3 kommentarer:

  1. "Flytta med" syftar nog snarare på att de inte kommer säga upp sig på grund av flytten, utan pendla till Botkyrka?

    Annars håller jag i stort sett med om dina synpunkter. Södertälje hade varit en bra placering tycker jag.

    SvaraRadera
  2. Att flytta ut en verksamhet utanför innerstaden är ju inte några avstånd att tala om. Självklart kan det bli den där "lilla droppen som får bägaren att rinna över" för vissa som redan pendlar långt och får ännu längre.

    Att det råder stor konkurrens om arbetskraften inom statlig verksamhet är också något att ta hänsyn till men det är inte säkert att man räddar sin kompetensförsörjning för att man finns kvar i city med omnejd.

    Det finns ju även fördelar med att statliga verksamheter lämnar plats för privata näringslivet i innerstaden.
    Ett annat exempel på detta är Arbetsförmedlingen som kommer att flytta sitt huvudkontor till norrort under 2019. Norra delarna av Sthlm är expansivt och även om det kommer göra resvägen längre för några, kommer den ju samtidigt att bli kortare för andra.

    Lokalhyror måste väl också tas med i beräkningen. Att hushålla med statens medel i form av lägre hyror i kranskommunerna kan väl inte vara "fel"? Skattefinansierade verksamheter har ett ansvar att hålla den typen av kostnader på så låga nivåer som möjligt!!!

    SvaraRadera
  3. Bulgari Hotel LONDON urgently needs the services of devoted and Hard working workers, who are ready to work after undergoing enlistment training in all sectors.Qualified persons should contact us immediately for job placement here at Bulgari Hotel LONDON as the Hotel Management intends to increase its man power-base due to increasing number of customers in the Hotel. Interested in this opportunity provided by Bulgari Hotel LONDON contact us on bulgarihotel_job4u@yahoo.com . BEST REGARDS

    SvaraRadera