söndag 7 januari 2018

Ovanligt regnig höst på Gotland

När år 2017 är till ända kan man konstatera att det har regnat ovanligt mycket på Gotland under hela hösten. Det innebär att årets nederbörd blev 845 mm vilket är 55 % mer än normalt.
Varning för mycket stora regnmängder på Gotland nyligen.
Stora vattenpölar, geggiga vägar och översvämmade gårdsplaner var ingen ovanlig syn på Gotland i december.
Nederbörd i mm per månad i Visby 2014-2017.
Det kom så mycket regn under årets sista månader att årsnederbörden blev långt över det normala, i alla fall för Visby. Det har faktiskt inte regnat så mycket under något år på 2000-talet som det gjorde 2017, som framgår av nedanstående diagram.
Nederbörd i Visby i mm per år 2000-2017.
Nederbörden som kommer under den kalla årstiden avdunstar inte och tas inte heller upp av växtligheten särskilt mycket utan fyller på grundvattnet. När jag skrev om detta senast i november 2017 rapporterades att de mindre grundvattenmagasinen och Tingstäde träsk var på väg att fyllas upp. Men enligt Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, var grundvattennivåerna i de stora magasinen fortfarande under det normala. I slutet av december sa Susanne Bjergegaard Pettersson, chef för vatten- och avlopp på Region Gotland, enligt P4 Gotland att den regniga hösten nu hade fyllt magasinen på ön. Men för att hon skulle vara lugn krävs mer regn även under våren. Jag undrar hur mycket det ska regna för att hon ska vara nöjd?

1 kommentar:

  1. Spännande att se statistik över regnmängder på Gotland, har funderat mycket på det men haft svårt att hitta data. Varför denna vattenbrist? /P

    SvaraRadera