måndag 12 februari 2018

Världshavens uppvärmning

Expressens biträdande kulturchef Jens Liljestrand skrev om sitt flygresande för en tid sedan. Han flög till Addis Abeba och vidare till Mombasa i Kenya. Tog en båt långt ut i havet, dök ner med simfötter och cyklop och undervattenskameror. Han möttes av en grågrön, gråblå, gråvit gröt av stenar och alger som en gång var ett levande korallrev. Han sa till sin dotter att korallerna visst var fina en gång, färgerna var så starka att det stack i ögonen, det var en sagovärld, men den är borta nu.
En debatt om flygresorna, den globala uppvärmningen och världshaven startade.
Media har rapporterat om hur växthuseffekten och den globala uppvärmningen gör att jordens hav blir allt varmare. Det är sant. Men hur mycket varmare har havet blivit? Det går att ta reda på.
Argo är ett internationellt oceanografiskt program för att observera temperatur, salthalt, strömmar mm i oceanerna sedan början av 2000-talet. Man har placerat ut bortåt 4 000 bojar som pendlar mellan havsytan och 2 000 meters djup. Mätdata överförs kontinuerligt till land via satellit och är fritt tillgängliga för alla, utan begränsningar.
Havets temperatur sjunker med djupet.
Argosprogrammet har redovisat resultat som bekräftar att  havet värmts upp ca 0,055 grader Celsius under de senaste 30-50 åren. Ungefär en tjugondels grad alltså!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar