tisdag 5 mars 2019

Maria Wetterstrand jävig utredare?

Det måste vara en önskesituation för ett tillverkningsföretag om staten genom lagstiftning tvingar kunderna att köpa den produkt som företaget tillverkar. Dessutom att köpa mer och mer för varje år, oavsett pris. Ett sådant företag borde det vara riskfritt att köpa aktier i, eller hur? Vinsten verkar vara garanterad. Aktier i ett sådant företag måste vara betydligt värdefullare än aktier i ett företag som måste verka på en fri marknad.
Vad skulle man säga om en aktieägare och styrelseledamot i ett sådant företag får föreslå just en sådan tvingande lagstiftning? Och vad skulle man säga om förslagsställaren i samma veva ökar sitt aktieinnehav? Kan det finnas något som helst samband mellan aktieinnehavet, aktieköpet och förslaget?
Maria Wetterstrand, jävig utredare?
Nej absolut inte säger Maria Wetterstrand (mp), som på uppdrag av regeringen utrett framtida flygbränsle – samtidigt som hon sitter i styrelsen för ett företag som får statligt stöd att forska i att utveckla grönt flygbränsle.
Det var i fredags som utredningen om framtida flygbränsle ”biojet” offentliggjordes. I utredningen kommer Wetterstrand fram till att 30 procent av flygbränslet som tankas i Sverige år 2030 bör vara förnybart.
Maria Wetterstrand är aktieägare och sitter i styrelse i företaget Cortus Energy som fått stöd från Energimyndigheten att undersöka möjligheterna att producera förnybart biobränsle i Sverige genom förgasning av skogsbränslen. Under sitt utredningsarbete har Wetterstrand köpt fler aktier. Hon hade 295.000 aktier 2018, men hade 31 januari i år fördubblat innehavet till 615.000 aktier. Under dagen då utredningen presenterades steg aktiekursen med cirka 40 procent.
”Om vi nu kan finna och kvalificera en användbar lösning för grönt flygbränsle är marknadspotentialen enorm”, skriver vd Rolf Ljunggren i ett pressmeddelande.
Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, säger enligt DN att Wetterstrand kan ha gjort sig skyldig till jäv. Den brinnande frågan är, enligt Lundin, om det finns någon personlig vinning för Wetterstrand. Enligt aktiebolagslagen har hon en plikt att verka för bolagets bästa, säger han.
Enligt juridiken ska en utredare betraktas som en förvaltningsmyndighet och lyder därmed under förvaltningslagen och de jävsregler som ingår där, säger Lundin. Nyligen skärptes just jävsreglerna kring personlig ekonomisk vinning till ”om man antas påverkas av beslutet i en inte oväsentlig utsträckning”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar