torsdag 21 mars 2019

Trädgårdsmässan 2019

Årets trädgårdsmässa i Stockholm, Nordiska trädgårdar, öppnade för besökare på torsdagen den 21 mars. Här följer några glimtar från den efterlängtade grönskan som nu dukas upp och lockar cirka hundratusen trädgårds- och balkongentusiaster till Älvsjömässan under endast fyra dagar. Här inköps prunkande irisar och pioner i knopp samt små sticklingar och fröer som utgör löften om sommar och blomsterprakt.
Orkidéorgie: regnskogarnas drottning i otaliga varianter tar nästan andan ur en. Naturen är oslagbar och kan numera för en rimlig peng plockas in i bostaden för att avnjutas även under årets mörkaste månader.
En skönhet i milt rött, snudd på gammalrosa; dess namn följde inte med hem till skrivbordet, jag var alltför bländad…
Drömmen om Medelhavet finns alltid med på mässorna, en dröm som kräver lämpligt rum för vinterförvaring: uppvärmt växthus eller inglasad balkong. Doften av solmogen apelsin följer med ända hem.
Återvinning ligger ju i tiden. Här ett exempel på hur gamla rostiga skruvar och muttrar kan bli till vackra trädgårdsprydnader.
”Den flygande gnistan” heter företaget, smeden Geert van der Vossen heter konstnären bakom verken, verksam i Broddetorp.
En ljuvlig rördelsbukett.

Balkongerna på utställningen försöker efterlikna trädgårdar, med jord på hela golvet och vildvuxna planteringar och rabatter. Lite skräpigt så nära vardagsrummets parkettgolv, kanske? Men charmigt.
Balkong Undergrowth – ”I samarbete med naturen”, av Maria Svennbeck och Pim Bendt.
”Trädgård för alla, Härodlat, Närodlat och återbrukat”, Skillebyholms Trädgårdsutbildning, skapad av Jeanette Söderlund. Men hur klarar soffan och kuddarna en regnig dag? Är balkongen inglasad? Kanske det…
”Ser du mig?” av Brandstationen, skapare Ann-Kristin Svanberg och Christian Quaglia som befinner sig i djungeln med tigrar, leoparder, schimpanser och papegojor. Varför inte?
Trädröjarna gjorde sig påminda på mässan med denna dramatiska scen som påminner om vinterns stormar och alla träd som kring nyåret föll på elledningar och hus. Många husägare och skogsägare måste röja, enligt reglerna före sommaren så att skalbaggar och andra trädinsekter inte hinner föröka sig och äta upp allting, men det är svårt att avtala en tid med proffsen, de har alltför mycket att göra. Och att röja själv är direkt farligt.

Till något gulligare: fågelholkar, nog så viktiga för att de bevingade och sjungande små vännerna ska slå sig ner på tomten och äta upp flugor och mygg och annat otyg. Varje år har mässan och Naturskyddsföreningen en holktävling där besökarna flockas och röstar på favoriten.
Här är våra: holkar som knappast syns för att de är så lika naturen själv.
Fast egentligen verkar fåglarna inte bry sig så mycket hur det ser ut utanpå. Huvudsaken är insidan. Det är skolklasser som bygger holkar.
Sen får man aldrig glömma elementa: ärtor som gror, livets under. Man står där andäktig och andas djupt. Det är så otroligt vackert!
Och daggmaskar som sliter i komposten, så den blir till jord. Trädgårdsföreningarna bjuder på dessa baskunskaper.
Därefter kan man njuta av finliret: japanska bonsaiträd, så raffinerat att man aldrig kan få nog. Rena rama konstverken. Det tar åratal att lära sig-
Japansk lönn, Acer palmatum.
Europeisk lärk, Larix decidua.
Man kan ju försöka pryda altanen på ett enklare sätt, med krukor hängande i snören som man fyller med valfri grönska. Företaget Soulosofie bjuder på inspiration, visar att man kan göra så mycket själv.
Fläta med pilkvistar är ännu en konst de flesta kan erövra. Det kan bli stängsel, spännande krukväxter, kojor, kompostkorgar,…
Vid utgången överrumplas vi av ett mindre fält med gröna och rödgröna hortensior. Stiligt! Massverkan är aldrig fel. Lite dyrt, bara.
Mässan höll måttet även i år. Mycket att välja bland, något för alla, inspiration inför vårens och sommarens hårda och älskade slit.

EVA HERNBÄCK

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar