Varje lag består av sju spelare. Planen är ca 30 m bred och obegränsad i längd. Den är utmärkt med en flyttbar pinne. Bollen slås med näven in i en ruta om 70 cm x 210 cm, som är utmärkt med lösa pinnar. Pärkkarlen slår iväg bollen mot utelaget. Spelet går ut på att utelaget ska ta så mycket mark (kas) som möjligt av innelaget. Efter sju hugg i rutan byter lagen plats och där ska nu det nya innelaget försvara sin tagna mark. Det nya utelaget har nu sju försök att återta sin förlorade mark. Vid en sådan delomgång ges 10 poäng till vinnande lag. Först till 40 poäng vinner pärken (setet). Bäst av 3 pärkar vinner matchen. Vid frampärk har innelaget två pärkkarlar som står vid rutan. Den främre pärkkarlen ska returnera på volley eller släppa bollen till bakpärkkarlen, som returnerar efter studs. Begrep ni något? Nej, trodde väl det.
Utvecklingen av antalet pärklag i Stångaspelen sedan starten 1924.
Pärk har märkligt nog blivit allt populärare genom åren. De flesta av Gotlands nästan hundra socknar har ett lag, några har flera lag och dessutom finns några lag från fastlandet. Något seriespel existerar inte, utan årets viktigaste tävling är Stångaspelen, som äger rum andra helgen i juli varje år. Ungefär 200 lag har årligen deltagit under 2000-talet, vilket är en tredubbling av antalet lag på 30 år. Seger i Stångaspelens Mästarklass är det finaste man kan vinna inom pärk. Utöver Stångaspelen tävlar man i VM i bakpärk respektive frampärk.
Pärklaget Hablingbo II
När vi kom som sommargäster till Lau för drygt 30 år sedan var Lau III mästarlaget på herrsidan både i frampärk och bakpärk. I laget ingick vår granne Raimo Pettersson, som numera är framgångsrik ICA-handlare på Gotland. Lau III vann många år i rad i Stångaspelen, men så småningom tog åldern ut sin rätt., och 1989 var senaste året Lau vann mästarklassen. Numera är det sedan mer än tio år tillbaka Hablingbo II , med bröderna Johan och Tobias Mattsson som pärkkarlar, som vinner mästarklassen i bakpärk och frampärk år efter år. Stånga och Gothem har förgäves försökt utmana dem. Men förra året kom Lau I upp till mästarklassen. Lau I med bröderna Emrik, Arvid och Johan Larsson har på rekordtid tagit sig upp i mästarklassen. Pappa till bröderna är Torgny Larsson, legendarisk pärkkarl från det framgångsrika laget Lau III. Johan Larsson är vid sidan om pärkspelet även ishockeyspelare i Brynäs och har i år blivit draftad för Minnesota i NHL.
I söndags för en vecka sedan avgjordes pärken i årets Stångaspel, och Hablingbo II dominerade återigen. I år förlorade tidernas bästa pärklag inte en enda match och är nu uppe i 25 titlar. Frågan var om Lau I skulle kunna hota Hablingbo II.
Nykomlingen Lau I - en ung och kaxig uppstickare -- som gått raka vägen från rekryt till mästarklassen visade att man är i mästarklassen för att stanna. Vi hade som målsättning att hänga kvar så vi är nöjda, säger pärkkarlen Arvid Larsson. I bakpärken var det stenhårt. Lau I förlorade bara mot Hablingbo, men i finalen ersattes Johan Larsson av en reserv, eftersom han då rest till NHL Nästa år är det kanske dags igen för Lau?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar