torsdag 29 juli 2010

Tom Cats på Mejeriet i Alskog

Tom Cats är ett blues- och boogie-woogieband från Gotland, som består av Olof Holgersson (drums), Tomas Stöfling (keyboard, vocal) och Björn Eriksson (bass).  Tomas är dessutom keramiker på det sedan länge nedlagda Mejeriet i Alskog, som han äger tillsammans med textilhantverkaren Eila Burvall, med rötter i Finland. I går lyssnade jag på Tom Cats i Mejeriets lada, delvis ombyggd till utställningslokal och pub. De spelar snabbt och svängigt och med Tomas sång och snack mellan låtarna med associationer till konstverk eller historier som speciell karaktär åt spelningen. Det är framförallt boogie-woogielåtarna som höjer föreställningen, medan jag inte gillar de rena blueslåtarna lika mycket.  Det är fascinerande att bara betrakta Tomas frenetiska hamrande på tangenterna med till synes outtömlig energi. Det var en fin kväll och Mejeriets lokal var helt fullsatt.
Boogie-woogie är en pianobaserad musik i åttondelstakt, som spelas i högt tempo utvecklad ur blues av svarta i USA:s sydstater och blev populär i slutet av 1920-talet, med musiker som Albert Ammons, Meade "Lux" Lewis och Pete Johnsson. Den första boogie-woogiehitlåten var Pinetop's Boogie Woogie av Pinetop Smith från 1928.  Boogie-woogie bidrog till utvecklingen av rock'n'roll i början och mitten av 1950-talet genom sådana som Jerry Lee Lewis, Ray Charles, Little Richard och Fats Domino. Också tidiga låtar av Elvis har tydlig påverkan av boogie-woogie. I Sverige blev boogie-woogie känd framförallt genom Charlie Norman. Redan i början av 1940-talet spelade han boogie-woogie, och Charlies boogie blev en succé när den gavs ut på grammofonskiva 1942. Han hamnade i rejält blåsväder 1949 när han arrangerade om Edward Griegs klassiska Anitras dans till Anitras Dance Boogie. Det blev ett ramaskri från Grieg-stiftelsen i Norge och skivbolaget Metronome blev tvungen att dra in den återstående upplagan. Men då hade skivan redan sålts i 10 000 exemplar. Anitras Dance Boogie kom sedan att bli ett av toppnumren i Charlie Normans repertoar. Povel Ramels första hit från 1944 var Johanssons boogie-woogie-vals där han blandade boogie-woogie med vals.
Vid spelningen på Mejeriet varvar Tom Cats låtar från 1920-talet och 1950-talet av Josh White,  Meade Lux Lewis, Lowell Fulson, Roy Wawkins och Roy Brown med nyskrivna låtar av Tomas Stöfling. 
Tom Cats har också gett ut en CD förra året – Tom Cats blues band - väl värd att skaffa för dem som gillar boogie-woogie. Den lär till och med ha legat på Radio Gotlands topplista under en kortare tid.
Besök gärna Mejeriet också för att titta på Tomas stengods. Det är otroligt vacker keramik, som vi gärna ger bort i present. Själva har vi inte plats för mer nu. Eilas vackra mattor är också värda att titta på och kanske köpa, för dem som har vägarna förbi Alskog.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar