lördag 31 juli 2010

Körsbärsgårdens konsthall

I sommar har en ny konsthall öppnats på Gotland. Det är Körsbärsgårdens konsthall, längst söderut, strax intill Sundre kyrka, i Gotlands sydligaste socken, några kilometer från Hoburgen och med utsikt över havet.
Körsbärsgården har en historia. Där huserade under många år textilkonstnären Signe Enström, med en vacker trädgård och ett kafé. Hon öppnade sin visningsträdgård redan 1947 och höll den öppen till sin död år 2000 vid 90 års ålder.  Det är klart att det med tiden blev allt tyngre att hålla trädgården i ordning.
Efter Signes död köptes Körsbärsgården av Marita och Jon Jonsson.  Marita har varit länsantikvarie på Gotland och gav för några år sedan ut boken om Körsbärsgården. Hennes man är arkitekt. Successivt har de återställt Signes trädgård och renoverat byggnaderna på Körsbärsgården. I den gamla ladan har de inrett ett galleri och kafé, som lockat besökare från hela ön.  Själva har vi inspirerats av Körsbärsgårdens körsbärslund när vi själva har restaurerat en gammal igenvuxen trädgård i Lau. Vi har stammat upp en liten grupp körsbärsträd och planterat sockblommor och hasselört som marktäckare under. Det ser lite japanskt ut.
Nu har alltså en magnifik konsthall tillkommit, ritad av Jon Jonsson. En vitputsad enkel byggnad med 260 kvadratmeters yta som påminner lite grann om en gotländsk lada. Med höga fönsteröppningar på strategiska ställen har man hela tiden kontakten med trädgården och hedlandskapet utanför, utan att utsikten för den skull dominerar över konsten. 
Med sin enkelhet blir konsthallen i sig ett arkitektoniskt tillskott till landskapet och den i övrigt härliga trädgården.  Den är uppdelad i olika måttfulla rum, som gör att den stora byggnaden inte känns främmande för platsen.  När jag besökte konsthallen kände jag en upprymdhet, som mer kom från byggnaden i sig än från de utställda konstverken, utan att byggnaden för den skull dominerade platsen. Öppningsutställningen som nu är avslutad utgörs av verk av tio konstnärer med anknytning till Gotland, däribland Sivert Lindblom, Harald Lyth, Karin Mamma Andersson och Jockum Nordström.
Lars Olof Loeld, Vid stranden av solnedgången uppmärksammas tystnaden, detalj.
En av konstnärerna som ställer ut i sommar är Lars Olof Loeld, 80 år och medlem av konstakademien. Han använder några få färger och några få geometriska former, mest kvadrater och rektanglar. Han varierar sina byggstenar och kombinerar dem med andra bilder och symboler. Konstruktivistisk formstränghet samverkar med romantik och surrealism. 
Med Körsbärsgårdens konsthall har Gotland fått en ny spännande konstscen. Låt oss hoppas att fortsättningen lever upp till förväntningarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar