torsdag 29 juli 2010

Israel ut ur Europa

Just nu pågår EM i friidrott. Uppmärksamma TV-tittare kanske har noterat att det finns deltagare från Israel. Och det gäller inte bara i friidrott utan även fotboll och en mängd andra idrottsdiscipliner. Israel har till och med vunnit Eurovisionsfinalen.
Så vitt jag vet ligger Israel i Asien, och om israeliska idrottsmän ska delta i internationella mästerskap borde det vara i de asiatiska mästerskapen.  Så varför är Israel med i EM?
Det är inte någon tvekan om att Israel ligger i Asien.
Israels fotbollsförbund grundades 1928 som Palestinas fotbollsförbund. Men 20 år senare grundades staten Israel. Vid den här tiden tillhörde Israel Asiens fotbollskonfederation. Israel kvalificerade sig till VM 1970 i Mexico, där man hamnade i samma grupp som Sverige. Efter oktoberkriget 1973 mellan Israel och Egypten och Syrien uteslöts Israel dock ur Asiens fotbollskonfederation. Israel gick in i Uefa 1992.
Strax efter att Israel under försommaren bordat fartyg i Ship to Gaza-konvojen och dödat många människor skulle Sverige spela EM-kval mot Israel med U21-landslaget.  Sverige spelar också EM-kval mot Israel i handboll. Svenska mountainbike-cyklisten Alexandra Engen tog nyligen guld när U23-damerna cyklade EM i Israel.
Många asiatiska länder motsätter sig deltagande från Israel i internationella mästerskap av politiska skäl. De anser att Israel ockuperar palestinsk mark i strid med FN-resolutioner. Finns det därför anledning för de europeiska idrottsorganisationerna att välkomna deltagande från Israel i europeiska mästerskapstävlingar?  Jag anser inte det.  Det är att ställa sig på Israels sida i den palestinska konflikten, att ställa sig bakom Israels övergrepp mot palestinierna och brott mot mänskliga rättigheter. Ett sådant politiskt ställningstagande hör inte hemma i idrottssammanhang. Israel ligger inte i Europa och det bör vara avgörande. Ruckar man på detta finns inte längre några principer för vilka länder som skulle kunna accepteras i europeiska mästerskap. Kanske Israel till och med skulle kunna ansöka om medlemskap i EU?

2 kommentarer:

  1. Du har alldeles rätt, Israel ligger inte i Europa. Och Israel bör lämna de ockuperade områdena på Västbanken, och åtlyda FN:s resolutioner i frågan. Medlemskap i EU? Aldrig!

    SvaraRadera
  2. Tycker inte heller att Israel har någonting i Europa att göra. Många Israeler gillar inte ens Européer, ja förutom våra pengar och alla de förmånliga handelsavtal med mera som vi ger dom. Men Israel ligger ju faktiskt inte geografiskt sett i Europa och så länge Israel bryter mot FN-resolutioner och begår systematiskt brott mot mänskligheten i och med att den Israeliska krigsmakten bedriver ett krig mot en hel civilbefolkning så har Israel ingenting att göra i Europa, och vi bör snarast avbryta allt samarbete och eventuella avtal vi har med denna skurkstat.

    SvaraRadera