måndag 17 januari 2011

Vetenskap och Folkbildning försöker kontrollera Wikipedia

För några dagar sedan berättade jag i ett inlägg att jag lämnat Föreningen för Vetenskap och Folkbildning (VoF) som ett resultat av den enligt min mening helt felaktiga utnämningen av Stockholmsinitiativet till årets förvillare. Även professor Germund Hesslow har beslutat att hoppa av från VoF. Idag skriver Torbjörn Sassersson på Newsmill och på sin blogg om VoF:s systematiska och osmakliga sätt att manipulera Wikipedia. Syftet är att alltid plantera VoF:s åsikt om uppslagsordet. Drabbade personer och organisationer som får sina poster ändrade av VoF-aktivister och försöker rätta dessa kommer då i krig med VoF- aktivisterna som låser faktaposten för ytterligare ändringar och utdelar varningar till den drabbade parten.

Ett aktuellt exempel på hur VoF-aktivister försöker dominera en faktapost om en organisation på Wikipedia är posten om Stockholmsinitiativet (SI), som beskrivs i termer av ”spridande av missuppfattningar, desinformation och rena lögner kring global uppvärmning och forskning”. Ett antal personer och organisationer har också drabbats. Biografiska uppgifter om Sassersson själv har ändrats av VoF:are. Det är en skrämmande verklighet som Sassersson beskriver med dokumentation av genomförda ändringar, som påminner om Stasi i forna Östtyskland och helt står i strid med de grundläggande värderingar som VoF enligt stadgarna säger sig verka för, nämligen fri opinionsbildning enligt demokratiska principer.

2 kommentarer:

  1. Tack för din kommentar Göran. Glöm inte VoF-Wiki där föreningen VoFs aktivister bevakar både personer och individer. Jag listas hela tre gånger, men Thomas Quick bara en gång... ;)

    http://sv.vof.wikia.com/wiki/Wikipedia-artiklar_som_skeptiker_b%C3%B6r_bevaka

    SvaraRadera
  2. I vanlig ordning är VoF motsatsen till just Vetenskap och folkbildning. Man undrar om det är en parodi eller om så ointelligenta människor finns på riktigt?
    Tvärsäkra utan koll på någonting kan tyckas vara ett normalt tillstånd i Sverige, så antagligen har VoF verkligen lyckats.

    SvaraRadera