torsdag 20 januari 2011

Madeleine Sjöstedt (FP) en katastrof för Stockholms kulturliv

I tisdags beslutade kulturnämnden i Stockholm om de föreslagna nedskärningarna av anslagen för ett antal kulturverksamheter; halverade eller nästan halverade anslag 2011 och inget stöd alls 2012 för Fria teatern, Folkkulturcentrum, Danscentrum, Tidskriftsverkstaden, Carl Eldhs ateljé, RFoF/Stallet, Barnens Underjordiska Scen och Konstnärernas kollektivverkstad. Helt utraderat blir Adekwahats bidrag redan 2011. Detta trots demonstrationer utanför stadshuset. Oppositionens förslag om bordläggning röstades ned. ”Det är vansinnigt att komma med de här förslagen så sent och med så klena motiveringar. Jag har sällan sett ett så dåligt underlag för så viktiga beslut”, sa kulturnämndens vice ordförande Ann Mari Engel (V) enligt Dagens Nyheter.
Madeleine Sjöstedt
Men Stockholmstidningarna är genomgående kritiska mot beslutet. DN:s kulturchef Björn Wiman säger att ”det är olyckligt att kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt, som samtidigt driver frågan om ett nytt operahus i Stockholm, inte har vett att rädda Fria teatern. De storslagna visionerna om en dyr prestigebyggnad som en ny opera passar illa ihop med det obstinata karvandet i de kommunala kaffepengar som går till de fria grupperna – allra helst till dem som bedriver sin verksamhet i de mediebeskuggade 50-talsförorterna längs tunnelbanans södra linjer, långt från möjligheterna till samarbete med näringsliv och privata intressen.” Ingegerd Waaranperä har tidigare i DN konstaterat att kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt fortsätter sin kortsiktiga och destruktiva kulturpolitik i Stockholm.
SvD:s Lars Ring konstaterar: ”Med ett slag drar man undan mattan för en verksamhet som arbetat för kvalitativ vuxenteater, decentralisering av kulturlivet och barn- och ungdomsteater som problematiserar och fördjupar. Vi som står utanför processen, och kulturförvaltningen, förstår ingenting.” Och vidare: ”Jag har aldrig fått så många upprörda mejl som efter beskedet om anslagssänkningen, nästan alla från människor som också känner att deras identitet som förortsboende ringaktas. Förstår förvaltningen vilken bad-will man ger en borgerlig kulturpolitik?”
Claes Wahlin skriver i Aftonbladet att ”diskussionen mellan nämnden och de drabbade har varit på gränsen till obefintlig. Vägran att vid gårdagens sammanträde tillstyrka oppositionens begäran om bordläggning av den del av förslaget som avsåg sänkningar är i första hand en politisk skandal. När de folkvalda berövas möjligheten att sätta sig in i och granska underlaget för ett beslut, då saknas respekt för demokratin, just det slags styrelsesätt som Madeleine Sjöstedt så ofta mumlat om att teatern är viktig för.”
I Expressen gråter Margareta Sörenson med Balettfröken över Barnens underjordiska scen i Stockholm. ”Nu snyftar Balettfröken hjärtslitande. Och jag hulkar med henne. Hur torrögd och okunnig får en kulturförvaltning (Stockholms) vara? Har tjänstemännen aldrig varit i BUS källare på Söder? Aldrig lekt Ett drömspel? Har de aldrig nattats av Syster Tingeling? Lagat soppa på trollkottar?”
Expressen konstaterar också att ”när kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) pratar om att ge pengar till nya fria verksamheter plockar hon i själva verket de pengarna från andra fria grupper som fått svårare att hävda och klara sig.”
Samma Madeleine Sjöstedt som enligt en enig Stockholmspress driver en katastrofal kulturpolitik och för något år sedan orsakat haveriet för arkitekttävlingen om Stadbiblioteket argumenterar samtidigt föga trovärdigt för miljardsatsningar på ett nytt operahus.

Relaterade inlägg
Madeleine Sjöstedt (FP) vill slakta fria Teatern i Högdalen.
Nytt operahus?

1 kommentar:

  1. Underbart! Välskrivet och mycket bra sammanfattning av debatten.

    SvaraRadera