onsdag 12 januari 2011

Madeleine Sjöstedt (FP) vill slakta Fria Teatern i Högdalen

Madeleine Sjöstedt (FP) som redan ligger bakom den katastrofala hanteringen av den internationella arkitekttävlingen om Stockholms stadsbibliotek, och som häromdagen kom med det populistiska utspelet om en ny miljardslukande operabyggnad i Stockholm vill slakta Fria teatern i Högdalen.
Sanna kvinnor av Anne Charlotte Leffler på Fria Teatern
Kulturförvaltningen i Stockholms stad föreslår halverat bidrag för innevarande år och inget bidrag alls nästa år. Samtidigt subventioneras varje operabesök i Stockholm med 1 750 kr, visserligen med statliga medel, men ändå. Detta sker under pågående verksamhetsår, där teatern har planerat sin verksamhet, skrivit avtal med såväl medarbetare som teaterförlag.
Sanna Kvinnor som skrevs för mer än 100 år sedan, var på den tiden mer spelad än August Strindbergs pjäser.
Fria Teatern har en fungerande och uppskattad verksamhet med f n sex pjäser på repertoaren. Fria Teatern är något så ovanligt som en teater som har fungerat i en förort under 40 år. Man har också skaffat en liten intim studioscen på Kungsholmen där man spelar mer udda dramatik – också den delvis riktad till barn och ungdom. Alla förstår att utan anslag kan Fria Teatern inte fortsätta. Det är alltså vad Madeleine Sjöstedt (FP) vill, att Fria Teatern ska läggas ned. Men det vill inte Lars Ring i SvD. Han anser tvärtom att den föreslagna nedskärningen är orimlig.
Kulturnämnden ska ta upp förslaget för beslut den 18 januari. Om du vill att Fria Teatern ska finnas kvar, mejla kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt och nämndsekreterare Mats Sylwan på madeleine.sjostedt@stockholm.se och mats.sylwan@stockholm.se. Skicka även en kopia till info@friateatern.se.

Uppdatering den 14 januari
Idag instämmer DN:s Ingegerd Waaranperä i kritiken under rubriken "Tänk om, Madeleine Sjöstedt! Fria teatern måste fortsätta att vara fri." Och hon fortsätter: "Kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt fortsätter sin kortsiktiga och destruktiva kulturpolitik i Stockholm." Och hon avslutar med att konstatera att Sjöstedts stingsliga utfall mot fria Teaterns medarbetare bara visar "att hon har målat in sig och kulturnämnden i ett hörn. Kliv ur det. Tänk om." Waaranperää har tidigare skrivit om de fria gruppernas ekonomiska situation här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar