måndag 19 september 2011

Hans Rosling om befolkningsökningen.

Dagens Nyheter har en ny kolumnist, Hans Rosling, vars första kolumn om befolkningstillväxten står att läsa i dagens tidning. Det är en upplevelse att läsa hur klargörande man kan uttrycka sig. Samtidigt är det intressant att se hur svårt det tycks vara att förstå, om man inte vill förstå. Jag har själv skrivet om befolkningsutvecklingen tidigare på denna blogg.
Hans Rosling
Befolkningsökningen fortsätter, men bara ett tag till, och bara beroende på att de redan födda i den yngre generationen är fler än de i den äldre generationen som kommer att dö bort de närmaste decennierna. Under 1900-talet ökade antal födda per år i världen, men år 1990 slutade ökningen. De senaste 20 åren föds konstant ungefär 135 miljoner barn per år. Antalet vuxna i världen kommer därför att fortsätta att öka till år 2050, då antalet vuxna stabiliseras på 6 miljarder. Det går inte att undvika ytterligare två miljarder, dvs totalt 9 miljarder människor. Det blir en tuff period för jordens ekologiska system. Men därefter kommer befolkningen att långsamt minska igen, eftersom de flesta folk på jorden numera föder färre än två barn per kvinna. 
Nobelpristagaren Ivar Giaever rekommenderade nyligen Kinas enbarnspolicy för resten av världen. För något år sedan gjorde de självutnämnda befolkningsexperterna Cecilia Boldemann, Magnus Henreksson, Stig-Olof Holm och John Tempe ett inlägg i DN med liknande innebörd. Rubriken var att ”med dagens födelsetal är vi snart 134 000 miljarder”, vilket naturligtvis var och är fullständigt nonsens. De ansåg då att de rika ländernas folkvalda måste sätta upp mål om att befolkningen ska minska, för att vi ska undvika konflikter om de krympande naturresurserna. Hans Rosling klargör med all önskvärd tydlighet att detta redan är på gång sedan tjugo år tillbaka.

1 kommentar:

  1. Håller med om att Rosling beskriver problemet med befolkningsökningen på ett briljant sätt. Men när han uttrycker oro över avsmältningen av havsisen i Arktis så är han tydligen bara en simpel alarmist, eller?
    (syftar förstås på klimatskammens sågning av Rosling härförleden)

    SvaraRadera