torsdag 1 september 2011

Ung i sinnet?

Den här veckan är det Sverker Olofsson som ansvarar för Ring P1 på förmiddagarna. Förra veckan var det Janne Josefsson. Sverker Olofsson är 64 år. ”Sverker Olofsson är gammal men ung i sinnet,” sa Janne Josefsson när han avslutade förra veckans radioprogram. Janne Josefsson är 59 år, men är han ung i sinnet? Eller gammal i sinnet?
Gammal men ung i sinnet?
Tänk om han hade sagt: ”Nästa vecka tar Sofie Ericsson över Ring P1. Hon är tjej men manlig i sinnet.” Eller: ” Nyamko Sabuni är svart men som en vit i sinnet.” Eller: Jonas Gardell är bög, men hetero i sinnet.” Eller: ”K G Hammar är kristen men som en muslim i sinnet.”
Ung men gammal i sinnet?
Varför är det OK med åldersdiskriminering, men inte med avseende på hudfärg, kön, religion eller sexuell läggning. Både Janne Josefsson och Sverker Olofsson jobbar på Ring P1.  Sedan något år har vi en ny lag mot åldersdiskriminering på jobbet. Sverige är sista land i EU med att införa kravet om att åldersdiskriminering i arbetslivet ska vara förbjudet enligt lag. Det tog åtta år. Varför är det OK att särbehandla någon negativt på grund av ålder utanför arbetslivet, men inte i arbetslivet? Det görs hela tiden, till exempel på bostadsmarknaden och inom vården och i vardagslivet. Det är så vanligt att vi inte ens tänker på det, utan kan säga ”men ung i sinnet” utan att blinka.

1 kommentar:

  1. Vi är nog mer rädda för att bli gamla i det här landet än att dö. Dö kan man alltid göra men bli gammal är en dom man vill undvika. De grå tinningarnas charm vill ingen svensk man ha. Så långt sträcker sej alltså inte den politiska korrektheten i Sverige.

    SvaraRadera