onsdag 30 september 2009

Våra sista slantar

½-öringen försvann 1867, 1-öringen och 2-öringen försvann 1971, 5-öringen och 25-öringen 1984, 10-öringen 1991. Nu föreslås 50-öringen försvinna. Den 30 september 2010 upphör 50-öringen att vara giltigt betalningsmedel. Därmed upphör öre helt att vara enhet för mynt. Priser måste avrundas uppåt eller nedåt. Gissa vilket som blir vanligast?1-öringen var minsta mynt i 100 år. Därefter har småmynten sorterats ut varje decennium. Med nuvarande takt kommer 10-kronan vara minsta mynt om 20 eller 30 år. Om vi över huvudtaget har några mynt då.
Vi har i år omkring 2 168 000 000 mynt i cirkulation. Det är ungefär samma antal som de senaste åren. Det är mer än 200 mynt per svensk. Var finns alla mynt undrar jag. Jag har själv bara en handfull i fickan. Det måste finnas några som har samlat på sig en massa mynt. Det finns betydligt färre sedlar, 392 000 000 eller drygt 40 sedlar per person.
Så här ser förresten 1-kronor från 2009 ut. På ena sidan visas kung Carl XVI Gustafs porträtt i profil. Det kan var och en se. Men vad föreställer egentligen baksidan? Det är en specialprägling som symboliskt avbildar havet som förbindelselänk mellan Sverige och Finland och som omskrift citatet ”DEN UNDERBARA SAGAN OM ETT LAND PÅ ANDRA SIDAN HAFVET”, hämtat ur Anton Rosells bok ”Studentbesöket i Finland”. Det är alltså ett jubileumsmynt som ”firar” Sveriges största landförlust genom tiderna, förlusten av Finland 1809. Jag tycker inte att det är någonting att fira. Finland som varit en del av Sverige sedan medeltiden.
Förr eller senare kommer Sverige också att införa Euro. Förr, om jag fick bestämma. Det finns åtta olika myntvalörer, en och två euro samt ett, två, fem, tio, tjugo och femtio cent. Då måste vi åter ta ”10-öringar” till heders igen, eftersom EU har encentsmynt som minsta myntenhet. Men Finland och Nederländerna har beslutat att inte använda de två minsta mynten, och tillverkar således inga en- eller tvåcentsmynt, men de är giltiga även där.
Euro (€)används i 16 av Europeiska unionens medlemsstater, det så kallade euroområdet, som utgörs av Belgien, Cypern, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tyskland och Österrike. 16 länder men inte Sverige. Under den ekonomiska krisen har det visat sig att Euron har varit en betydligt stabilare valuta än den svenska kronan. I hela EU är det endast i tre länder som det ännu inte finns majoritet för Euron, nämligen Sverige, Polen (gult på kartan, 30-50 %) och Storbritannien (brunt <30%).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar