torsdag 1 december 2011

Perspektiv på Slussens trappa

I debatten om Slussen har den föreslagna trappan med 77 steg uppmärksammats, mest i negativa ordalag. Benny Andersson skrev till exempel häromdagen ”Hur ska man som fotgängare ta sig från Gamla stan till Södermalms torg /…/ när man måste ta sig upp för lika många trappsteg som i ett fyravåningshus innan man är uppe?” Även Marianne Lindberg de Geer har ondgjort sig över trappan.
Modellfoto över Slussens trappa
Det är en stor höjdskillnad mellan Gamla Stan och Söder, som måste överbryggas på ett eller annat sätt. Trappan är en ytterligare möjlighet som erbjuds, men man behöver inte använda trappan om man inte vill eller kan, eftersom det finns fler andra sätt för gående och cyklister att ta sig från Gamla stan till Söder utan trappor och även via hiss. Detta har också klargjorts i DN. Kritikerna har inte förstått att trappan kan vara ett arkitektoniskt inslag utan mest sett den som ett hinder för rörelsehindrade.
Det finns dock många världsberömda trappor runt om i världen. Mest känd är antagligen Spanska trappan i Rom, ett stort turistmål från 1700-talet. Spanska trappan är nästan dubbelt så lång som Slussentrappan, hela 138 steg, men jag har inte hört någon klaga på att den inte är handikappanpassad med hissar.
Spanska trappan i Rom
Escadaria Selarón är en världsberömd nybyggd trappa i Rio de Janeiro med hela 215 steg, nästan tre gånger. De är täckta med keramikplattor från 60 länder i världen. Den chilenskfödde konstnären Jorge Selarón, började arbetet 1990 och det är idag en av Rio de Janeiros stora turistattraktioner.
Selarontrappan i Rio de Janeiro
I centrala Helsingfors finns Senatstorget med domkyrkan, ritad av Carl Ludvig Engel, med en stor monumental trappa framför. Den finns i samma klimatzon som Stockholm och täcks av snö på vintern.
Trappan på Senatstorget i Helsingfors.
Framför konstmuseet i Philadelphia finns en trappa med 72 steg, nästan lika lång som Slussen trappan.
Trappa framför universitetet i Guanajuato, Mexico.
Steps of Padre Pico, Santiago de Cuba.
Till sist kanske man ändå ska påminna om hur eländigt vi har det som bor på Kvarnberget på Söder. Till Fredmansgatan leder trappor från Bellmansgatan med 50 steg, från Högbergsgatan med 63 steg och från Björngårdsgatan med hela 78 steg. Och det finns inte ens några hissar eller rulltrappor upp på berget.
Trappan från Högbergsgatan till Kvarngatan med 63 steg, där det dagligen går elever till Södra Latin.
Trappa från Bellmansgatan till Fredmansgatan med 50 steg.
Från Björngårdsgatan till Maria Prästgårdsgatan går en trappa med 78 steg.

5 kommentarer:

  1. Riv slussen och bygg NYTT. Nya slussen är det bästa förslaget upp till kamp för Nya Slussen.

    SvaraRadera
  2. Höjden på Den Nya slussens trappa är inte
    problemet.

    Däremot är det dumt I Sverige att anlägga för långa trappor. Med tanke på vinterklimatet: Halka, snö, is. Och vid regn: vådliga vattenfall.

    Och den Nya slussen: 15 miljader skattekronor för en trafik-infarkt

    SvaraRadera
  3. Nya Slussen kommer att fungera bättre för alla trafikslag.

    SvaraRadera
  4. Jag skulle vilja se Sten Nordin gå upp för den trappan, halvägs upp lär han få en hjärtattack..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är samma höjdskillnad som Gula Gången plus halvtrappan upp till Ryssgården. Den vägen har säkert Nordin gått många gånger utan problem.

      Radera