Nejdå, bland alla dessa bedagade och sköna prylar fanns ett trendproffs som talade lyriskt om den gröna färgen i vaga nyanser och som plockat fram skolplanscherna som en typ av trend på antikmarknaden. Hon hade nog rätt. Vi såg många vackra planscher från förra seklets tidigare del.
Många kul möbler finns på mässan, även obeskrivligt eleganta sådana. Denna lilla byrå av blankt stål och ädelträ, med lådor som glider som om de var inoljade, har skapats av Bengt Rosenström. Den skulle väl klä vilken tambur som helst. ”Byrå Berlin” heter den lilla juvelen.
Fåglar, svampar, blommor och blader…
Vi beslöt att bland 250 montrar leta rätt på kul stolar, vilket inte var särskilt svårt. Vi snubblade genast över denna bröllopsstol i Härjedalsrokoko, troligen tillverkad anno 1790, kanske av
möbelsnickaren Jens Ljungberg.
Härjedalsrokoko, pris 32 000 kronor. Klart charmig.
Dessa eleganta pottskåp av kunglig härkomst kostade betydligt mer: 1, 2 miljoner, minsann. De är original från Rosersbergs slott, brukades omkring 1810-talet av drottning Hedvig Elisabeth Charlotta, gift med Karl XIII. Nattkommoderna har sålts någon gång och ersattes sedan av kopior, som inte alls är lika snygga eller på minsta vis förväxlingsbara, försäkrar nuvarande ägare Rickard Thunér som har en antikhandel på Östermalm tillsammans med sin far Lars Thunér. Dessa läckra små bord med lönndörr till pottorna utsågs till mässans dyrgrip – och ser man till priset så ligger det ju något i det.
Lönndörr in till pottan, öppnas av en rund knopp vid sfinxernas svansar.
Kvinnorna bär upp halva himmeln, sa Mao Tse Tung.
Här bär de upp hela bordsskivan…
Åter till stolarna. På Ostasiatiska kompaniet hittade vi, bland alla fantastiska krukor och fat från Ming- och Qing-dynastierna, en fin liten barnstol målad i rött, med hemlig låda under sitsen. Den är omkring hundra år yngre än Härjedalsstolen, från 1880.
Låda för sidennäsduk och en solfjäder, kanske.
När vi nu ändå är inne på Kina kan vi inte undanhålla er denna sköna konkubin med bebis, som nästan helt saknar kläder utom ett par babyskor på sina pyttesmå fötter som vikts ihop under
barndomen så de knappt går att gå på.
En tavla utan prislapp och årtal.
Hon vaktas av en kaxig krigare som tappat sina vapen men som ändå kunde få vem som helst att vända på klacken. Om man ställer honom i trädgården törs väl inte ens rådjuren ta sig in över staketet för att smaka på rosenknopparna.
Avskräckande väktare.
En betydligt gladare figur är denna svarta grabb som också saknar klädesplagg. Han är snidad av Theodor Karlsson och finns i montern Antikt och gjutjärn.
3 200 kronor kostar denne välutrustade yngling.
Stolarna, ja! De finns i alla former och fasoner. Här är en hel vägg med stolar från alla tidevarv.
Vem snodde stolen i övre radens lucka?
En stol för jaktintresserade fanns hos Larssons Antik från Halmstad. Överskott av gevär, kantänka?
Babianen ser lite ängslig ut. Undra på det. Vad händer när någon sätter sig i stolen?
En mer makaber variant för jägare är denna gungstol med äkta älgfötter. Kan den springa iväg tro?
Här är en stol för storviltjägaren, kanske. Visst anar man tropikhjälmen, whiskyglaset på armstödet och den heta vinden från savannen.Mycket tjockt läder i denna bekväma safaristol.
Många fantastiska lampor finns alltid inom antikhandeln. Vi måste visa upp ett par, kanske varandras totala kontrast?
Robusta industrilampor, troligen från Östeuropa eller förra Sovjet. Nu byts de ut mot lysrör. Till den egna garageverkstaden?
Och varför inte en gyllene palm i röksalongen?Många kul möbler finns på mässan, även obeskrivligt eleganta sådana. Denna lilla byrå av blankt stål och ädelträ, med lådor som glider som om de var inoljade, har skapats av Bengt Rosenström. Den skulle väl klä vilken tambur som helst. ”Byrå Berlin” heter den lilla juvelen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar