onsdag 8 februari 2012

Om Formex och Möbelmässan

I krislägen satsar vi på färgstarkt. Det var ett försök i DN att hitta en röd tråd på den pågående möbelmässan i Älvsjö, ett evenemang med stor internationell bredd. Inte lätt att hitta en trend, nej. Trenden kanske är att det inte finns någon trend, försökte en trendanalytiker som intervjuades av en tv-reporter. Det är rätt fånigt med trendjakten. Man kan ju glädja sig åt nya former och mönster utan att de nödvändigtvis utgör en trend.
Formex, dvs form- och designmässan någon vecka tidigare, visade upp en föga färgstark trend, nämligen nåt slags romantiskt vintage i gråvitt och grått. Hälften av alla utställare verkade satsa på just denna mystiska och lite engelsk-charmiga stil. Gamla zinkbaljor och antikbehandlade bord och byråer, småblommigt rosa textilier och slingrigt smide. Gammaldags kakburkar, gråmålade keruber och kul skyltar med fejkat 1920-stuk. 
Romantiskt så man storknar
Nåja, här och var glimtade det till med just det färgstarka: plastburkar till kök och förvaring, kannor, koppar och skålar – från Italien förstås. Kulformade lampor i glada färger, korgar från Afrika och kuddar från Indien (där har ju färgerna alltid funnits), granna regnkappor, klockor och doftljus.
Italiensk plast
Exotiska korgar
Kulörta lyktbollar
Starka färger i regn och rusk
Några fina brickor och brickbord med mönster av kända konstnärer väckte direkt habegär, men mässorna är inte tänkta för impulsinköp, de är anordnade för branschmänniskor som visar upp sina produkter och tecknar avtal om försäljning till butiker. Tur var det när jag fick ögonen på ett badkar så badvänligt att jag omedelbart ville öppna plånboken – det mest formsköna jag sett, någonsin. Jag älskar att duscha och tycker detta att doppa hela kroppen i vatten är överreklamerat, men jag är beredd att ändra vanor om någon skänker mig detta badkar för bara sisådär 20 000 kronor. Tack och lov att det inte var tomterött eller turkost!
Brickor som kan få vem som helst på gott humör
Vem vill inte löga sig i ett äggskal?
Möbelmässan som pågår i skrivande stund hade som vanligt en massa nytt formspråk att visa upp. Roligast är alltid elevarbeten och nybörjare i branschen. De experimenterar glatt med både form och material. Här kommer några exempel:
Utfällbart bord ”Sidney” av Jakob Thau
Modernistisk skrivbordslampa från Luxo
Fransk lampa som för tankarna till bikupa av Mathieu Matégot...
...som också gjorde kul bord
Bänk som får det att gunga i trädgården. Heter helt logiskt Vågen och har formgivits av Bengt Johansson
Pallar med schvung i kjolen från Väveriet.
Pallar med ryggstöd för stora och små rumpor av Alexander Lervik
Bord som också dansar av Lan Pham som utbildar sig i finska Åbo
Pergolastol – där var vi så trötta så vi missade att fånga upp namnet. Vi visar upp denna sommardröm ändå.
Skämtsam vinhylla, inspirerad av gammal kinesisk tornkonstruktion. 
Skapare är Weili Jin från Shanghai Designakademi. 
Snygga hyllor från Karl Andersson & söner...
...och från Gotlands Högskola – en byggsats med betonghyllor som medger flexibilitet
Anna Snellman från Finland har gjort en elegant hylla av ljust askvirke. Bakom på väggen dansar hon och alla hennes kurskamrater på 
Åbo Yrkeshögskolan Novia– bara kvinns!

Gästskribent Eva Hernbäck

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar