tisdag 2 oktober 2012

Böneutrop vid moskén vid Medborgarplatsen?

När jag bodde i Libyen kunde jag inte undgå att höra böneutropen i Tripolis många moskéer. De ägde rum fem gånger om dagen, sju dagar i veckan. Från vårt hus hördes ropen från flera moskéer i närheten och jag kan väl tillstå att jag inte alltid uppskattade dagens första böneutrop, som ägde rum före gryningen. Vi hade ju enkla fönsterglas som inte dämpade ljudet särskilt mycket. Samtidigt var det många gånger också vackert att höra, särskilt när böneutroparen också hade vacker sångröst.
Ahmed Pasha Karamanlimoskén i Tripoli, Libyen
Här hemma hör jag då och då klockorna i Maria kyrka slå, men jag tänker inte ens på det särskilt ofta. Vad jag vet har inte heller grannarna klagat på att detta stör dem. Några kvarter bort förekommer också ett klockspel i medborgarhuset klockan 12 på dagen. Om jag går förbi vid den tiden brukar jag irritera mig på att det låter falskt, men jag skulle inte komma på tanken att kräva att det förbjöds. I så fall borde man först förbjuda glassbilens tröttsamma trudilutt.
Maria Magdalena kyrka på Söder i Stockholm
Vid Medborgarplatsen ligger också Stockholms största moské, men där förekommer det aldrig några böneutrop från minareten, liksom inte heller vid någon annan moské i Sverige. Men det kan bli ändring på det nu. Moskén i Fittja i Botkyrka har önskemål om att få genomföra böneutrop en gång per vecka till fredagsbönen, som äger rum mitt på dagen. I kommunen pågår nu en process för att se om detta kan bli tillåtet. Av någon anledning har vi av tradition accepterat klockringning och diverse andra ljud (och oljud) i staden samtidigt som det anses vara kontroversiellt att tillåta böneutrop vid moskéerna.
Zaid Ben Sultan Al Nahayans moské eller Stockholms stora moské vid Björns trädgård, nära Medborgarplatsen i Stockholm
Det sägs att det finns omkring 100 000 muslimer i Sverige. Om de tycker att det är viktigt för dem tycker jag att det är självklart att böneutrop bör tillåtas. Böneutrop mycket tidigt eller sent på dagen skulle kunna vara störande för morgontrötta eller kvällströtta som sover, men vid fredagsbönen ser jag inte något kontroversiellt i detta.

4 kommentarer:

 1. Jag vill inte höra några bönutrop, det passar inte i det Svenska samhället.
  Och vill ni prata rasism, så är jag en muslim, så det kan ni också hålla käften om.
  religionen ska inte påverka omgivningen, men om religionen varit representerad i hemlandet i 1000 år, så har det självklart förtur.
  Sverige är byggt runt kristendom, det bör så vara, det har bidragit till en hög moral och stabilitet i samhället.
  Det är ju den stabiliteten vi muslimer sökt och anammat då vi flyttat till Sverige.
  Bevara Sverige svenskt, med blandad kultur för dom som vill. Men var också tacksamma att ni fått flytta till Sverige och sluta ta med er dåliga vanor och traditioner.

  SvaraRadera
 2. Om några nya svenskar vill höra böneutrop tycker jag att vi kan tillåta det. Jag förstår inte varför böneutrop skulle vara en dålig tradition i jämförelse med t ex klockringning.

  SvaraRadera
 3. Denna debatt har naturligtvis varit pågående under en tid och jag upprepar det som tidigare sagts.

  Göran! Syftet med böneutrop är bara ett sätt att legitimera fler böneutrop vilket entydigt leder till ett försök av övertagande av det svenska samhället, i sämsta fall. Vänstersvensken som fått lära sig stå på knä väljer att svälja vad som helst för att de är vana vid det.Tyvärr så är andra politiker på samma spår. De vill fiska röster men de ser ej konsekvenser.

  En sosse säger(Fittja) att de ska vara religionsfrihet. Detta avgörs av folket inte av politiker. Vad blir kontentan när alltfler muslimer tar sig till Sverige och allt fler barn föds. Nästa steg är Björns trädgård, snart i Norrland där en moske för 40 milj. ska byggas. Ser ni mönstret.... Varför måste en muslim ha böneutrop i Björns trädgård för att känna trygghet? Varför känner sig muslimer otrygga? Är det vårt fel?

  Nu hoppas jag merparten inte är så naiva.Bara för att du har bott i ett muslimskt land och sedan hör klockspel(Medborgarhuset) låta falskt är ett dåligt argument och visar hur naiv du är.

  Nu rustar Ryssland. Varför,jo, för att möta framtida angrepp, av tex. muslimer, knappast kineser el. amerikaner.

  För alla svenskars skull måste detta få ett slut. Jag hoppas riktiga svenskar verkligen värnar om det som är rätt, dvs. det de flesta vill ha, dvs. riktig frihet. Detta gäller inte synnerhet kvinnor som av ngn. underlig anledning ska vårda och i förlängningen vara överdrivet empatiska. Vem är det som får ta skiten när islam är införlivat, jo, kvinnor.

  Jag ser sådana ex. på mitt jobb. Man får överhuvudtaget inte yttra sig i dessa känsliga frågor då de snart utgör majoritet. Varför jo, arbetsgivare sparar pengar.

  Lyssnar inte politiker på folket är konflikter uppenbara. Jag röstar helhjärtat på SD om de nu kan bidra med en politik som hjälper barn,hemlösa, arbetslösa och inte minst pensionärer som jobbat för oss, en politik för alla. Det står och faller med det. Det offentliga rummet hör också till mig och jag väljer att slippa höra.

  Ärligt talat tror jag många människor känner sig osäkra i dagens samhälle. Titta på ungdomar som hela tiden pillar på sina mobiler, och pratar om facebook som om det vore en fråga om liv o död. Då är det lätt att bli förförd...

  SvaraRadera
 4. Jag tror inte att böneutrop från moskén vid Medborgarplatsen/Björns trädgård skulle leda till att muslimer tar över det svenska samhället. Muslimer är en del av det svenska samhället och religionsfriheten innebär att vi bör visa tolerans mot olika religioners behov. Att tillåta klockringning men inte tillåta böneutrop är inte ett konsekvent sätt att tillämpa religionsfriheten.

  SvaraRadera