onsdag 24 oktober 2012

Måste Jordens befolkning begränsas?


Tomas Malthus drev på 1700-talet tesen att befolkningen tenderar öka exponentiellt medan matproduktionen ökar långsammare varför svält kommer att uppstå. Paul Ehrlich förutspådde på 1960-talet att hundratals miljoner människor skulle svälta till döds under 1970- och 1980-talen. Ingen av dessa profetior har besannats. Världens befolkning har tvärtom fått det mycket bättre i nästan alla avseenden, samtidigt som vi har blivit fler än någonsin tidigare.
Nu försöker copywritern Lars Boisen och Karl-Erik Norrman, f d ambassadör, sprida liknande skrämselpropaganda som Malthus och Ehrlich i SvD Brännpunkt. ”Planeten befinner sig i fara. De ändliga naturresurserna förbrukas i en rasande takt. Växande koldioxidutsläpp förändrar klimatet. Medeltemperaturen stiger okontrollerat. Grundvattnet sjunker. Naturkatastroferna förvärras. Arter hotas av utplåning. Två miljarder människor lever utfattiga eller på svältgränsen. Och så vidare, och så vidare…” Bara skrämselpropaganda, men inga fakta!
Enligt Boisen-Norrman tror många inte, att det går att minska världsbefolkningen, och föredrar att blunda för sanningen, och fortsätter: ”Men vad är det egentligen som är så omöjligt?”
Men det är ju inte omöjligt. Artikelförfattarna är bara dåligt pålästa. Tittar man på fakta i stället för att rada upp floskler så minskar fertiliteten överallt i världen där levnadsstandarden ökar. 
Enligt figuren nedan sjunker fertiliteten överallt och snabbast i Afrika, som nu har den högsta befolkningstillväxten.
Medeltemperaturen stiger inte okontrollerat utan ligger fast sedan 15 år tillbaka. Den andel av befolkningen som svälter minskar. Jordens befolkning kommer inte att explodera. Den kommer att fortsätta att öka ett tag till eftersom en så stor del är unga men sen kommer den att stagnera och sedan att minska. Denna befolkningsutveckling kommer inte att påverkas annat än marginellt av eventuella politiska insatser utan främst av att välståndet och utbildningsnivån stiger. 

4 kommentarer:

 1. Stigande välstånd minskar möjligen barnafödandet men ökar slitaget på planeten. Om alla levde som vi i väst skulle det bli en resurskatastrof utan dess like. Att vi kan föda så många människor idag beror på att vi använder lagrad fossil energi som ger oss makt att sabotera jordens ekosystem i accelererande takt. Ledsen, men detta kommer inte att sluta väl.

  SvaraRadera
 2. Så vad är din slutsats? Att verka för sjunkande välstånd så att barnafödandet inte minskar? Kommer detta att leda till att jordens ekosystem överlever eller...

  SvaraRadera
 3. Nja, jag tror inte att vi kan styra över sådana saker. Dilemmat är att den fossila revolutionen gav oss möjlighet att leva över jordens tillgångar. Innan dess var vi i stort sett hänvisade till den energi som solen producerade "live". Nu är det bara att pumpa upp lite olja ur underjorden så kan vi göra åkermark av en hel regnskog och bryta fosfor att gödsla den med. Jordens befolkningskurva har skenat iväg tack vare detta, men det är ingen hållbar utveckling eftersom den satt mänskligheten i konflikt med resten av naturen.

  Jag hoppas dock verkligen att jag har fel och att du och Rosling har rätt i denna fråga. Om mänskligheten lyckas vända detta till något gott tar jag gärna på mig dumstruten. :-)

  SvaraRadera
 4. Fossil energi har hittats i väldigt stora mängder dom sista åren och kommer att räcka i hundratals år för mänskligheten. Under den tiden kommer vi att ha stora chanser att lösa energifrågan för gott med (förhoppningsvis) solenergi eller framtida kärnenergilösningar. Fortsatt och ökat välstånd - m h a billig energi - för dom som idag är fattiga kommer att minska barnafödandet så att jorden faktiskt kommer att få en konstant eller t o m minskande befolkning med tiden och ökad produktivitet i livsmedelsproduktionen kommer att kunna föda dom ca 9 miljarder som man idag tror att det blir. Men för att detta ska kunna ske måste förstås miljöfrågorna tas på allvar igen i stället för att man ödslar miljarder och åter miljarder dollar på meningslös plakatpolitik såsom begränsning av CO2. Det är dom vettlösa teorierna om CAGW och de åtgärder som man tror ska minska uppvärmningen, som håller på att förstöra människans framtid på jorden!

  SvaraRadera