onsdag 9 oktober 2013

Rapport från Berlin

Sedan några dagar befinner jag mig i Berlin, närmare bestämt i Prenzlauer Berg. Det är en stadsdel som består av många äldre och en del nyare hus, men ofta lätt bedagade. Stadsdelen verkar vara  populär bland låginkomsttagare, miljöaktivister och kulturarbetare. Det vimlar av kaféer och secondhandbutiker. Nära vår lägenhet finns det en "grafittibox-butik". Att döma av fasadernas utseende i området verkar de ha haft stor försäljningsframgång. I området verkar det också vimla av veganer och sådana som är intresserade av biodynamiskt odlad mat, yoga, ajurveda och liknande. Man ser många pappor med barn och barnvagn. Många cyklar, och de flesta beter sig relativt hänsynsfullt mot fotgängare, även om de ofta använder trottoarer, även där det finns cykelbanor. Några fartdårar som är så vanliga i Stockholm har vi inte mött.
Berlinarna respekterar oftast röd gubbe, och står tålmodigt och väntar även om det inte kommer några bilar. Det är för det mesta lätt att ta sig fram. Kollektivtrafiken är tät, med S-bahn, U-bahn, buss och spårväg. Med månadskort rör man sig bekvämt i stan. Inga spärrvakter men i stället frekventa kontroller. Det verkar fungera bra i Berlin, men varför går inte det i Stockholm? Däremot är informationen och skyltningen ibland bristfällig, liksom språkkunskapen hos den personal som visserligen sällan syns till, jag menar kunskaperna i engelska. Mina tyska kunskaper från skoltiden får dammas av.
Det finns mycket att se i Berlin, inte minst med avseende på arkitektur och kultur. Det vimlar av muséer och ändå byggs det hela tiden nya. Dessutom serveras det gott öl. Fortsättning följer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar