lördag 31 oktober 2015

Bostadskris på Södermalm

”Var ska vi bo?”, ”Ockuperat” och ”Vart ska vi bo?” står på banderoller som hänger på den före detta förskolan Mariagården vid Rosenlundsparken. Förskolan ska rivas när nya bostäder ska byggas i västra delen av parken. En grupp om 10-15 hemlösa har ockuperat den tomma byggnaden i sex veckor. Nu har vattnet stängts av men elen är fortfarande på. Exploateringskontoret har ansökt om vräkning hos kronofogden så snart åker de ut.
Ockuperat...
Bostadsbristen var redan tidigare allvarlig på grund av ett för litet bostadsbyggande under många år. Nu förvärras krisen ytterligare genom den stora flyktinginvandringen. Det är alltid samhällets svagaste som råkar värst ut. Och nu i november blir det allt kallare på nätterna. Men naturligtvis måste barnstugan rivas för att nya bostäder ska kunna byggas.
Och frågan kvarstår: Var ska vi bo?
Antagligen inte i det hus som planeras på platsen, se ovanstående bild. Hela projektet omfattar ca 225 bostäder i flerbostadshus och sex avdelningar förskola.

2 kommentarer:

 1. Vart ska vi bo-är väl frågan de har tycker jag mig se.
  Vart är en riktig beskrivning av deras situation.
  Vart skall de flytta när deras ekonomiska situation inte klarar av de bostäder som finns eller byggs!

  SvaraRadera
 2. Ju färre bostäder det byggs desto dyrare blir de. Ju fler det byggs desto billigare blir de.

  Folk som opponerar mot byggen med argumentet att de blir för dyra för dom som inte har bostad tycker kanske också att man ska sluta odla mat för att det finns dom som inte har råd med mat. Eller också inte, men logiken i detta har jag svårt att förstå.

  SvaraRadera